Honvédelem és nemzetbiztonság

Békéscsabára kerül a török-német-magyar dróngyártás?

KARAYEL

A behir.hu hozta le késő délután a hírt, hogy Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos látogatott el Békéscsabára szerdán, azért, hogy Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel tárgyaljon a kiemelt beruházásról.

„A Magyarországi Légiipari Klaszter megalapításával párhuzamosan elkezdtünk egy nagyobb békéscsabai beruházás koncepciójának kialakítását. Zajlik az üzleti tervek előkészítése, amelyek egy nagyobb, európai katonai drónfejlesztő projekt régióba hozataláról szólnak. Ez egy nemzetközi projekt, amely alapvetően egy német-magyar, és részben török kooprodukcióra épülne” – mondta el a lap kérdésére a kormánybiztos.

A hírről egyből a Vestel Karayel jutott elsőként az eszembe (hiszen korábban már írtam róla), de a cikk nem tartalmaz további információkat. Nem úgy Herczeg Tamásnak, a térség országgyűlési képviselőjének Facebook oldala, amelyen a találakozó képei között egyetlen dróntípus, a Vestel Karayel képe lett közzétéve.

A Facebook bejegyzés szerint régi megállapodásuk van a minisztériummal, hogy Békéscsabára települ a dróngyártás és ezzel kapcsolatos képzés, aminek az ütemezéséről egyeztettek ma a képviselői irodájában Maróth Gáspárral.

„A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos elmondta, jelenleg egy, a védelmi iparág legmagasabb színvonalát képviselő német céggel tárgyal annak érdekében, hogy az bekapcsolódjon a fejlesztésekbe.

A Békéscsabára tervezett beruházás érintené az elektronikai fejlesztéseket, az elektronikai iparágat, a Légiipari Klasztert és az IT-szektort. Ez a program, amely képzésre, fejlesztésre és gyártásra épül, egyenértékű szintet képvisel majd a gyulai Airbus beruházással” – olvasható a bejegyzésben.

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom