Honvédelem és nemzetbiztonság

Békés karácsonyt

Karácsony

A mai napon a kormányközeli és a kormánykritikus médiában is nagyot futott a hír, miszerint a karácsonyi vásárokat országszerte védik az erre kijelölt hatóságok, mint a TEK és a Rendőrség is. Előbbi lapok arról számoltak be, hogy a magyar hatóságok mindent elkövetnek, hogy az országszerte megnyílt karácsonyi vásárok látogatói biztonságban legyenek.

„A Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a nagyobb helyszíneken a katonai rendészek is biztosítják a helyszíneket” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György. A kritikusabb hangvételű lapok közül néhány azért lehozta az MTI hírt, egyedül a 444.hu fogalmazott meg kritikát azzal kapcsolatban, hogy a kihelyezett betontömbök márpedig megkerülhetők.

Utóbbit nem igazán értem, mivel szerintem elég egyértelmű, hogy eleve azért ebben az alakzatban lettek elhelyezve, hogy meg lehessen kerülni őket, miközben azonban feltétlenül le is kell lassítani a járművel. Vagyis a cél gondolom nem az útszakasz teljes lezárása, hanem annak megakadályozása volt, hogy valaki teljes sebességgel áthajtson az utcán.

Sokak számára persze talán így is túlzónak hathat a TEK fokozott jelenléte ezeken területeken, pedig egy terrorcselekmény lehetőségének esélye talán nem is annyira kizárt, mint azt sokan gondolhaják. Gondoljunk csak a 2018. december 11-i strasbourgi lövöldözésre. A fenyegetettség – szerencsére – ennek ellenére is távolinak tűnhet Magyarországról.

Mégis érdekes, ha az Egyesült Államok figyelmeztetéseit nézzük a külföldre utazó állampolgárai számára. Akárcsak Magyarország, úgy az Egyesült Államok is segíti az állampolgárait a tájékozódásban (országspecifikus információkkal) kiutazás előtt, növelve ezzel a turizmus biztonságát. Nyilván az információk volumene eltér, de a hazai megoldás is bőven megállja a helyét a nemzetközi összehasonlításban.

Amire pedig utalni szeretnék, hogy Magyarország területére 2018. december 06-án adott ki biztonsági figyelmeztetést az amerikai nagykövetség, méghozzá karácsonyi vásárokra fókuszálva. Ez természetesen nem példa nélküli, de azért nem is gyakori (mármint a biztonsági riasztás ténye).

Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy egyáltalán nem globális riasztásról van szó, és Közép- és Kelet-Európában Magyarországon kívül – rövid áttekintés alapján – csak Lengyelországra adtak ki, igaz már 2018. december 03-án, hasonló tartalmú riasztást.

Mindez persze nem jelent közvetlen veszélyt, vagy fenyegetettséget, mint ahogy az amerikai globális biztonsági besorolásban jelenleg is az egyes szintű, vagyis a legkevésbé veszélyeztetett országok között van Magyarország és Lengyelország is. Ellenben Franciaország például a kettes szintű országokat gyarapítja, ahova egyébként 2018. november 30-án adtak ki figyelmeztetést.

Összességében viszont úgy gondolom, hogy egyáltalán nem „öncélú” akciókról van szó (mint ahogy azt néha a média egy része talán sugallja), amikor a TEK kivonul a karácsonyi vásárok védelmére, vagy épp országszerte megerősítik azt, hanem a tényleges biztonsági helyzethez igazodva látják el feladatukat a hatóságok.

Fotó: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom