Külföld

Begyújtotta rakétáit a Space Force

space force

A harmadik részig bírtam nézni a Netflix Space Force sorozatát, amiben az egyetlen értékelhető momentum John Malkovich alakítása, feltéve ha eltekintünk attól, hogy a RED-ből kölcsönzött karaktere a forrásműben még így is jobban működött. A sorozat egyébként elmond mindent, amit az amerikai állampolgároknak gondolniuk kell a Space Force működéséről.

Vagyis, hogy az egész ágazat egy a hadseregen belüli belső vetélkedés egyik mellékága, az oroszok már a spájzban vannak, de mindenki tudja mit akarnak, a fő ellenség pedig Kína, akik egyből szétcsavarozták az amerikai katonai műholdat, aminek a célja egyébként a civil űreszközök, a globális gazdaság és a természet védelme. Még perpatvar is volt, úgyhogy nyilván semmi köze nincs az amerikai kormánynak a Netflix sorozatához. De nem néztem végig, szóval lehetnek benne meglepetések is.

Sokkal érdekesebb, hogy megjelent az amerikai védelmi minisztérium űrvédelmi stratégiája, aminek az összefoglalója a nettó 10 oldalával nem merül el azért nagyon a részletekben. De van két oldalas változat is. Az űrfenyegetések kapcsán szinte minden esetben Kína és Oroszország van említve, gondolom nem pusztán az ABC miatt ebben a sorrendben, de a tágabb értelemben említésre kerül, hogy Észak-Korea és Irán veszélyeztető ereje is nő(!).

De az Amerikai Egyesült Államok a szervezeti átalakításokkal, párhuzamosságok megszűntetésével, kutatások felgyorsításával jelentősen növeli, és növelni is fogja a katonai űrprogramját az alábbi elemekre építkezve:

– katonai fölény kialakítása az űrben,
– a katonai űrerő integrálása a nemzeti, a szövetséges és a kombinált rendszerekbe,
– stratégiai környezet kialakítása,
– együttműködés a szövetségesekkel, partnerekkel, az iparággal és más kormányzati szervekkel, ügynökségekkel.

A rakéta azonban nem a stratégiában lett begyújtva, hanem egy másik cikkben, ami a defense.gov-on jelent meg pár napja. Korábban már írtam arról, hogy Donald Trump amerikai elnök szerint az amerikai védelmi minisztérium a „jelenlegi rakétasebesség” 17 szeresével repülni képes hiperszónikus fegyveren dolgozik. A CNN szerint a Pentagon ebből csak annyit tudott megerősíteni, hogy az Amerikai Egyesült Államok hiperszónikus fegyvert fejleszt, amely képes akár a hangsebesség ötszörösét is elérni.

Mindenesetre az írásomat akkor azzal zártam, hogy ami 17-szer gyorsabb, az lényegében 5-ször is gyorsabb, tehát nincs itt ellentmondás. Az új cikk szerint a védelmi minisztérium a hangsebesség 5-20 szorosával repülni képes rakéta fejlesztésén dolgozik, ami lényegében lefedi a Trump által jelzett sebességet is.

A következő időszakban aktív repülési tesztfázis következik, amelyben a koncepció szintjéről a tényleges fegyverrendszer-fejlesztésig jut majd el a projekt. Emellett hangsúlyt kap a hiperszónikus fegyverek elhárításának kérdése, amely az amerikai tervek szerint egy űrarchitektúra segítségével képzelhető el leginkább, az orosz rendszer bizonyos elemei ennél jelenleg még egy lépéssel talán előrébb is járnak. Legalábbis a Földön.

Az űrben ugyanis már fent lehetnek olyan amerikai műhold prototípusok, amelyek célja a hiperszónikus fegyverek detektálása és nyomon követése. Mindez persze nem zárja ki, hogy esetleg más nemzetek is rendelkeznek ilyen eszközzel, hiszen ezt már a Netflix sorozatból is tudni lehet. Meg az Iron Sky „dokumentumfilmből” is. A jelenség (űrfegyverkezés) persze egyáltalán nem vicces, de erről gondolom senki sem szeretné meggyőzni a saját adófizetőit.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld