Honvédelem és nemzetbiztonság

Be is tiltották az orosz médiaoldalakat Magyarországon, meg nem is

A magam részéről igencsak meglepődtem „az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló 833/2014/EU rendelet módosításáról” szóló TANÁCS (EU) 2022/350 RENDELET meghozatalán.

Szerintem a konfliktus kommunikációja kapcsán a nyugati információs kampányok elképesztően hatékonyan működtek (értem ezalatt a tényközlés mellett azt is, hogy ha érdekében áll, akkor közöl és közölt égbekiáltó hülyeségeket, illetve hallgat vagy felejt el teljesen nyilvánvaló tényeket egyaránt).

Sőt, szerintem az egyetlen olyan tényező, ami esetleg meglepetésként érhette az orosz vezetést az a rendkívül összezáró és konzekvens nyugati kommunikáció, a téma kapcsán rendkívül érzékenyen reagáló nyugati közvélemény, valamint, talán erre reflektálva: a saját érdekeit is félretevő nyugati gazdasági szereplők gyors mozgása lehetett.

Épp ezért aligha gondoltam volna, hogy a Russia Today és a Sputnik adásai és hírei komolyan vehető mértékben veszélyeztetnék a nyugaton kialakult képet. (Nem mintha siratnám, ráadásul, aki akarja, el fogja érni őket, viszont, aki csak a nyugati olvasatát ismeri az eseményeknek, az aligha kap majd teljes képet).

Egyébként az sem volt számomra evidens, hogy az Európai Uniónak lenne joggyakorlata médiatartalmak blokkolásában, de lehet, hogy csak nem vagyok eléggé tájékozott ezen a területen.

Mindenesetre, az NMHH azt írja a weboldalán, hogy Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását, és az internetes szolgáltatókra is vonatkozik az uniós tiltás. A rendelet betartását pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatosan ellenőrzi.

Ez azért furcsa, mert a rendeletben megjelölt médiumok („RT – Russia Today English, RT – Russia Today UK, RT – Russia Today Germany, RT – Russia Today France, RT – Russia Today Spanish, Sputnik”) egy része a mai napig (2022.03.04. 22:10) elérhető számomra az egyik legnagyobb magyar internetszolgáltatónál.

Kérdés az is, hogy a tiltás vajon a KEHTA rendszerben került bevezetésre Magyarországon? Illetve kíváncsi lennék, hogy ezek szerint az összes uniós tagállam rendelkezik internetblokkoló, illetve internetkorlátozó megoldásokkal? Vagy lesz olyan tagállam, ahol ezzel jön el az internetcenzúra időszaka?

Végezetül furcsa az is, hogy az unió még arra sem vette a fáradtságot, hogy pontosabban megjelölje (elérhetőség, vagy jogi személy megjelölésével), hogy milyen médiákról van szó, ennyi erővel, egy akármilyen Sputnik blogoldal is blokkolandó lehetne.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom