Külföld

Bár még meg sem erősítették Kimo halálhírét, a betiltott jemeni média máris uniós szankciókról cikkez (Frissítve)

Yemen

Az Orientalista.hu-n jelent meg a hír, hogy valószínűleg elraboltak és megöltek egy magyar férfit, a 43 éves Abdul Karim Fares-t Jemenben. Ők Adel al-Hasszani Twitter-üzenetére hivatkoztak információforrásként.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy lapukak a magyar állampolgár halálhírét a budapesti jemeni nagykövetség sem tudta megerősíteni, azt viszont biztosan tudják, hogy ők nem állítottak ki belépési vízumot számára.

A meglehetősen kalandos és szenvedéstől egyébként sem mentes életéről rövidebb és hosszabb beszámolók egyaránt napvilágot láttak már, én most ezeket nem idézném hosszabban, inkább egy furcsa jelenségre szeretnék rámutatni.

Az egyelőre meg nem erősített halálhíre ugyanis a magyar sajtón kívül a jemeni médiában is megjelent már, azonban meglehetősen furcsa keretezéssel. A yemen-now.net és a voice-yemen.net azonos tartalmú cikkeiben az a felvezető szöveg olvasható, hogy

„az Európai Unió arra készül, hogy szankciókat vezessen be az Átmeneti Tanács ellen, miután halálra kínzott egy európai állampolgárt.”

yemen

Forrás: voice-yemen.net

Mindez egyelőre meglehetősen túlmutat az ügy jelenleg érzékelhető külpolitikai vetületein. Érdekesség, hogy ezt a két weboldalt a libanoni nemzeti hírügynökség egyik közleménye szerint blokkolják Jemenben, és ez ellen a gyakorlat ellen különböző arab szervezetek már felszólaltak.

Egyébként, bár a magyar médiában a 2019-es Népszava interjú jutott mindenkinek az eszébe, de ugyanabban az évben egy hosszabb, közel egy órás televíziós interjút adott, igaz – ha jól sejtem – arab nyelven.

Frissítve (2021.05.10 21:26): minden idézett jemeni forrás eltávolításra került és elérhetetlenné vált az interneten.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld