Honvédelem és nemzetbiztonság

Bányából történő mentési gyakorlatot tartott a TEK

mentési gyakorlat

Ha a következő órákban nem fordul nagyot a világ, akkor az a helyzet állhat elő, hogy én leszek az egyetlen ma, aki beszámol arról a OS sajtóközleményről, amit a Terrorelhárítási Központ (TEK) adott ki még délben. A közlemény egyébként a TEK honlapján is elérhető. Érdekessége – számomra – nem a szövege, hanem a videó, ami csatolva van hozzá.

A közlemény szerint 2020. szeptember 24-én a belügyminiszter jelenlétében tartott bányából történő mentési gyakorlatot a Terrorelhárítási Központ a Nitrokémia Zrt. gyöngyösoroszi ásványbányája területén és a mátraszentimrei függőaknánál.

Belügyminiszteri elvárás alapján a TEK főigazgatója, Hajdu János r. vezérőrnagy a váratlan helyzetekre is felkészülve rendelte el a „Hableány-műveletet” követően a magasból és mélyből való mentési képesség kialakítását a TEK-ben.

A TEK kötéltechnikai mentőcsapata már 2019. augusztusában megkezdte a mentési képességek vizsgálatát, kifejezetten a fúrással egybekötött, mélyből mentés fejlesztése érdekében és a kötéltechnikai mentőcsapat több közös gyakorlaton vett részt a BM OKF HUNOR mentőszervezetével, valamint a Magyar Barlangi Mentőszolgálattal.

A gyakorlat a belügyminiszter és számos meghívott rendészeti és bányamentési szakember jelenlétében zajlott. A mentés tervezése, előkészítése és végrehajtása menetében a TEK számos szakmai és támogató egysége is részt vesz, mivel a feladat nagyon összetett logisztikai és együttműködési kihívást jelent.

Az elképzelt szituáció szerint a robbanásról vagy robbantásról érkező bejelentésre indul el a helyszínekre a TEK készültségi egysége, azonban kiderül, hogy nem terrorcselekmény, hanem omlás történt a bányában, melynek során áramellátás nélkül sérülteket kell a felszínre juttatni.

A TEK-ben ezek a képességek megvannak, a TEK az alap riasztással szinte egyidőben nagyon rövid időn belül tudja mozgósítani a speciálisan képzett szakembereit. A TEK riasztott egysége – tekintettel arra, hogy már a közelben van – megkezdi az elsődleges mentési műveleteket.

A mentési gyakorlat során a TEK munkatársai mélyben rekedt sérültek elsődleges egészségügyi ellátását, kiemelését és szállítását hajtotta végre. A felszínre juttatásban segítséget nyújtottak a HUNOR mentőcsapat munkatársai is.

De a lényeg mégis az a videó, ami IDE KATTINTVA érhető el.

Forrás: TEK, MTI

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom