Honvédelem és nemzetbiztonság

Az elnök emberei maguk mögé szorították a TEK-et

Elnök emberei

Hatalmas sikert aratott Orlandóban a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrsége, melynek elsődleges feladata Magyarország köztársasági elnökének és családjának védelme. A 2015. április 1-jén létrehozott személyvédelmi egység a legmagasabb védelmi fokozatban, az év minden napján 24 órában látja el megbízatását, tagjai évtizedes személy- és objektumvédelmi, terrorelhárító műveleti tapasztalattal rendelkeznek – olvasható a police.hu korábbi beszámolójában.

Mint azt a HVG korábban megírta; komoly bizalmatlanság húzódhatott meg annak hátterében, hogy a jogszabályokon átlépve, Áder János köztársasági elnök személyi védelmét nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a Készenléti Rendőrség látja el. A lap információi szerint – melyet azután egyetlen érintett sem erősített meg – a köztársasági elnök állítólag azért választott másik rendőri egységet, mert a találkozói nem maradtak „házon belül.”

A Köztársasági Elnöki Őrség már 2015-ben is részt vett az évente megrendezésre kerülő, SWAT Round-up International (SRI) versenyen, amely a világ egyik legrangosabb, kizárólag műveleti, terrorelhárító vagy speciális rendvédelmi egységeknek szervezett megmérettetése. Akkor még a 11. hely is hatalmas sikernek számított.

Ehhez képest is rendkívüli teljesítmény, hogy idén az összetett 2. helyezést, valamint a legjobb nemzetközi csapat címét is ők hozták el. A versenynek a szakmai elismerés mellett egyébként komoly díjazása is van, de ami talán még ennél is komolyabb siker lehetett számukra: eredményükkel épp a TEK-et szorították a dobogó harmadik fokára.

Hogy a rivalizálás a versenypályán kívül is létezik-e a két szupercsapat között, az nem ismert, mindazonáltal Dávid és Góliát harcához lehetne hasonlítani, ha a két szervezet erőforrásait viszonyítanánk egymáshoz. Ettől függetlenül is mindenképp komoly eredmény, hogy a képzeletbeli, összetett eredményeket jelképező dobogó második és harmadik fokára is magyar csapat állhatott. Az egyéni eredmények tekintetében, a Köztársasági Elnöki Őrség csapatából Rózsa János („Super SWAT Cop” 3. helyezés), a TEK-ből Erdei László („Remington Super Sniper Results” 3. helyezés) teljesítménye volt kiemelkedő.

Remélem, hogy jövőre is hasonlóan remek helyezéseket sikerül majd elhozni, sőt ezek után már, a kizárólag magyar csapatokból álló dobogó sem elképzelhetetlen. A versenyen elindult ugyanis az AOCU SWAT HUNGARY (Anti Organized Crime Unit) csapata is, amely az 56. helyezést érte el. Az összes résztvevőnek gratulálok, a Készenléti Rendőrség pedig vitán felül kiérdemelte a mintegy kétmillió forintot érő, SigSauer SSG-3000 Patrol 24 távcsöves mesterlövész puskát, amit a napokban vehett át.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom