Külföld

Az űrből is látszódott a donyecki robbanás

langok

De előtte még kitérnék arra, hogy tegnapi napon az ESA / Copernicus műholdfelvételein jól látható volt Mariupol ostromának következménye is, hiszen a Центральний район kerületben rengeteg épület lángokban állt.

Ahogy az lenni szokott, a műholdfelvételen sárga pontok és foltok jelentik azt, hogy az adott területen valami épp felrobbant vagy ég. A képek természetesen nem a valódi színskálában jelennek meg, eredetileg erdőtüzek detektálására szolgálnak.

mariupol

Forrás: Sentinel 2

A kép bal oldalán a szóban forgó mariupoli negyed látható (ahol a kórház is megtalálható), középen a vasúti/ipari infrastruktúra ég (bár azon a telephelyen a normál üzem is jelentős füsttermeléssel jár).

Annyit azonban mindenképp megjegyeznék, hogy bár kétség kívül sajnálatos a környezetterhelés, de nyilvánvalóan nem azért érdekesek jelen pillanatban a sárga pontok, mert füstölnek, hanem azért, mert adott esetben pontos és aznapi képet lehet kapni a harcok állásáról anélkül, hogy azt az információs háborúban álló bármely fél, vagy az azt közvetítő média „feldolgozná” számunkra.

A címre rátérve, ha már képek is megjelentek ma a donyecki támadásról, így adta magát a lehetőség, hogy egyfelől a képek alapján beazonosítsam, hogy pontosan hol történt a robbanás, majd bemutassam, hogy a Sentinel  műholdfelvételén a „sárga pötty” (nem akarom elbagatelizálni, egészen biztosan többen is meghaltak, akárcsak Mariupolban) fedésben van-e a robbanás helyszínével.

A Sentinel 2 az alábbi képet készítette Donyeck városközpontjáról tegnap:

langok

Forrás: Sentinel 2

Van tehát a nagy sárga folt, kérdés, hogy épp a robbanás/lángok látszódnak-e rajta? A Google Maps egyik képének részletén jobban kivehetők az épületek, egy bordó pöttyöt tettem rá a sárga folt helyére (a tó és a környező épületek irányadóak):

google

A Google Street View, a bordó ponton, a lenti képet adja:

Az alábbi képen a TASZSZ helyszíni riportjában készült videó egyik képkockájának egy részlete látható (nem lehet beágyazni, de a híradás megtekinthető itt):

Forrás: TASZSZ

Mindebből tehát az következik, hogy a Sentinel 2 felvételeinek a segítségével viszonylag pontos kép kapható arról, hogy az adott időszakban hol zajlanak harci cselekmények, amik épületek, járművek felrobbanásával vagy kigyulladásával jártak.

Egyébként érdekes módon olyan rakétamaradványok is láthatók bizonyos fotókon, amik máshol találhatók a városban, és a Sentinel felvételén azon a területen nincs nyoma tűznek (például ez a kép igaz, hogy a közelben, de máshol készült!), és fordítva is igaz: olyan pontjai is égtek Donyecknek, amiről nem jelentek meg híradások.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld