Informatika

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat 20 hekkercsoportot derített fel és 600 kibertámadást hárított el 2020-ban

nCore

Az ukrán elhárításért felelős SBU (Sluzhba bezpeky Ukrayiny) weboldala az utóbbi időben jelentős változáson ment keresztül. A hírek immáron angol nyelven is elérhetőek, és magyar szemmel, illetve mértékkel elképesztő transzparenciát mutatnak a működésével kapcsolatos beszámolók.

Ez nyilván egy megtervezett koncepció eredménye, amiből most annyi érdekes, hogy az egy tonna heroin lefoglalásán, vagy épp a magyar érdekeltségek elleni eljáráson kívül most beszámoltak arról is, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat 20 hekkercsoportot derített fel és 600 kibertámadást hárított el 2020-ban.

Az SBU kiberszakértőinek köszönhetően 40 ember ellen emeltek vádat az ukránellenes propaganda terjesztése miatt, és 32 embert már el is ítéltek. 158 külföldit tiltottak ki Ukrajnából a szeparatizmus online propagandájában részvételük miatt. Emellett több mint 2600 online „közösséget” blokkoltak 1.000.000 követővel és 21 botnettel, körülbelül 60.000 érintett fiókkal.

Erről pedig az jut eszembe, hogy ez vajon sok vagy kevés? Mi a helyzet Magyarországon? Nyilván itt is vannak ilyen jellegű tevékenységek. De például itt is vannak vajon jogi eljárások?

Azért érdekes mindez, mert miközben elméleti síkon egymást érik a kiberjogi gondolkodók, a gyakorlatban még infovadásszal is alig találni az elmúlt évtizedből például Btk. 423. § (1)-be ütköző eljárásokkal kapcsolatos jogerős ítéleteket. Amik egyébként sem mutatnak túl a tilosban kutakodó RobotZsaru machinációk körén.

Azt pedig már meg sem merném kérdezni, hogy a 423. § (1) bekezdésnek büntetendő-e a kísérlete is, mert olyan (automatizált rendszerek és botok segítségével) szerintem néhány millió történik. Mármint naponta, Magyarországon. Persze biztosan létezik más jogértelmezés is.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika