Honvédelem és nemzetbiztonság

Az SSB vezetőjével is tárgyalt a magyar honvédelmi küldöttség Törökországban

SSB

A honvedelem.hu oldalon jelent meg a minap egy cikk arról, hogy 2020. február 11-én Törökországba látogatott a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy.

A delegációt udvariassági látogatáson fogadta Yasar Güler török vezérezredes, és csak a cikk végén jelent meg egy meglehetősen titokzatosra sikerült utalás arra, hogy „a résztvevőknek lehetősége nyílt találkozni a török hadiipar képviselőivel és a helyszínen tájékozódni bizonyos fegyverek, fegyverrendszerek fejlesztésének helyzetéről.”

Erre a találkozóra dr. Böröndi altábornagy urat elkísérte Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos is.

A török fél – úgy tűnik szokás szerint – némileg több információt tett közzé erről a programról, ugyanis a magyar delegációt a török hírek alapján az Undersecretariat for Defence Industries (SSB) vezetője, Dr. İsmail Demir is fogadta.

A jogalappal.hu rendszeres olvasói számára azért lehet ismerős az ő neve, mert  nemrég írtam arról, hogy egy tavalyi hadiipari konferencián épp Dr. İsmail Demir foglalta össze a török hadiipari aktuális exportsikereit, amik közül akkor – a szárazföldi járművek terén – Magyarországot külön is kiemelte.

A találkozóról az SSB Facebook oldalára több kép is felkerült, azonban a tényleges témákról továbbra is csak találgatni lehet, hiszen a török oldalakon is csak annyit írtak, hogy „a felek megvitatták a két ország közötti lehetséges védelmi iparági együttműködési területeket.”

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom