Külföld

Az osztrák belügy drónokat vet be a szlovén és magyar határon a migrációs helyzet miatt

drone

A koncepciót még augusztus 2-án vázolta fel Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az APA-nak adott interjújában. Mindaddig, amíg az EU külső határvédelme nem működik teljes mértékben, addig az osztrák belső határt nyomon fogják követni.

Mint elmondta, jelenleg a hőkamerákat főként a földön használják. Most meg akarják tenni a következő lépést: egyrészről a határ menti terület légi őrizetével koncentrálni kívánják az ellenőrzéseket, másrészt gyorsabb nyomozati eredményeket várnak a csempészet elleni küzdelemben.

Légi felvételek jelenleg is a belügyi szervek rendelkezésre állnak, ezek általában helikopterekről származnak, de azok alkalmazása viszonylag drága. A drónok sokkal hatékonyabban és költségkímélőbb módon tudnák majd elvégezni a feladatok egy részét.

A geoadatokkal kombinálva a drónokat úgy tervezték, hogy valós idejű légi helyzetképet adjanak. Ezzel együtt természetesen minden adatvédelmi és alkotmányos rendelkezést betartanának. Szlovéniát és Magyarországot már értesítették a rendszer tervezett alkalmazásáról.

Az osztrák belügyminisztérium augusztus 19-én egy sajtóközleményt adott ki a program elindulásáról, amikor Miklóshalmán a drónokkal egy határvédelmi gyakorlatra került sor. A drónok határőrizeti próbája 2020. augusztus végén kezdődik a magyarországi és a szlovén határon.

A mostani programban több, mint 40 drónt használnak majd és 90 üzemeltető személyt  képeznek ki.  A tervek szerint DJI Phantom 4 Pro és DJI Matrice M300 RTK drónokat fognak használni a programban, ami várhatóan 2020 végéig tart majd. A drónok hőkamerája a gyakorlat forgatókönyve szerint „beláthat” a teherautó ponyvája alá is, és érzékelni tudja a bent rejtőzködők körvonalait is.

A tesztművelet során szerzett tapasztalatok célja, hogy lefektesse a drónok határ menti területen történő használatára vonatkozó további szervezési, személyzeti és technikai intézkedések alapjait az embercsempészet és az illegális migráció elleni küzdelem érdekében – mondta az osztrák belügyminiszter.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld