Külföld

Az orosz Szpecnazt másolja a Hezbollah Radwan egysége

hezbollah

Hétfőn tett közzé a Hezbollah terrorista szervezet (mivel itt a katonai szárnyról van szó, így ebben talán egyet is ért a világ) egy promóciós videót, amelyben a Hezbollah különleges egysége, a Radwan Unit gyakorlatozik, méghozzá éles lőszerrel.

A videó különlegessége, hogy egymás felé is adnak le célzott lövéseket, amik azután valamilyen semleges irányba, vagy a védőfelszerelésbe távoznak, de ezzel együtt is egészen meggyőző összbenyomást kelt a videó, még ha vélhetően számos elemében promóciós (propaganda) célt szolgál, a kiképzés helyett, vagy mellett.

Hasonló videók eddig az orosz különleges egységek, a Szpecnaz promóciós és kiképző tréningjeiből lehetnek ismerősek, sőt, néhány gyakorlat látszólag változtatás nélkül került át a Hezbollah videójába, ami a Youtube tartalommegosztón is megjelent, majd eltávolították.

Itt-ott el is indult ezzel kapcsolatban némi találgatás, hogy hát biztosan volt is kitől tanulni, de nem lehet kizárni, hogy az ottani kiképzők is tájékozottak a hasonló katonai egységek (propaganda)kiképzése kapcsán.

A Radwan Unit-ot körülbelül nyolc éve hozták létre (de a Hezbollah előtte is rendelkezett speciális egységekkel), célja, hogy konfliktus esetén kifejezetten izraeli célpontokat támadjon meg, illetve terrorcselekményeket hajtson végre (Unit 910), ami összességében nem meglepő a videóban látottak alapján sem, amiben Izrael zászlaját használják célpont gyanánt.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a vakmerő/balesetveszélyes, illetve a megfelelő/veszélytelen kiképzési gyakorlatok közötti széles skálán a fenti videókban látottak hol helyezkednek el, de ettől függetlenül vélhetően elég hatékonyak lehetnek a védőfelszerelésbe és a kollégákba vetett bizalom kialakításában és fenntartásában, ellenben egyetlen hibának is súlyos ára lehet.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld