Adatvédelem és információszabadság

Az orosz Street View megmutatja a Krím félsziget közepét

Krím Yandex

A napokban a jogalappal.hu weboldal technikai adatai között bogarászva vettem észre, hogy az orosz Yandex keresőóriás botjai (~weboldalak tartalmát feltérképező „programok”) is nézegetni kezdték a honlapon közzétett tartalmakat, amiben alapvetően nincs semmi különös, hiszen a Bing és a Google botjai is rendszeres vendégek a honlap látogatói között.

Amin viszont meglepődtem, hogy a Yandex egyik botja nem Oroszországból érkezett, hanem Simferopolból, az oroszok által annektált ex-ukrán Krím félsziget szívéből. Rövid keresgélés után egyértelművé vált számomra, hogy a Yandexnek tényleg van egy saját irodaháza Simferopolban, méghozzá a Kazanskaya ulitsa 1a, Simferopol 295006 cím alatt.

A következő meglepetés akkor ért, amikor a címre rákeresve az is kiderült, hogy a Google Street View szolgáltatást (amivel ugyebár virtuálisan is be lehet járni akár egész városokat is) a Yandex is megvalósította (vagy lemásolta, kinek hogy tetszik), persze a maga oroszos módján, de erről majd később. Őszintén szólva soha nem hallottam még erről a szolgáltatásukról.

A következő döbbenet akkor ért, amikor kiderült, hogy a bekebelezett Krím területén is elérhető ez a Yandex.Maps-nak nevezett szolgáltatás, de nem csak Sevastopolban, hanem a központi területen fekvő Simferopolban is. Sőt, a címre rákeresve még a Yandex székház is megcsodálható (igaz még üresen).

Simferopol

A Yandex-székház a Yandex szolgálatásán egy feltehetőleg nem Yandex nevű kóbor kutyával

Hogy miért írtam hogy oroszos módon történt mindez? Például mert a nyugati személyiségi jogi és adatvédelmi elvektől nem zavartatva a Yandex egyáltalán nem „tünteti el” az embereket az utcákról, még csak ki sem takarja az arcukat. Ugyanígy minden rendszámtábla tökéletesen leolvasató. Mindez egészen elképesztően emberközelivé teszi a várost, szemben a Google megvalósításával.

Simferopol

A képek néha szinte Capa (meg persze Steinbeck) orosz(?) naplójába kívánkoznának, például ez a Fornetti-csendélet:

Simferopol

Vagy ez, a mozi előtti fa árnyékából a fiatal lányok után forduló katonákkal:

Vagy a zsonglőrködő madarakkal mit sem törődő párosról, a felújítottan is kopottasnak tűnő padon ülve, Szevasztopolból:

Szevasztopol

Egyébként a Yandex szolgáltatása egyáltalán nem rossz, és bár sokkal kevesebb képből tevődik össze, mint a Google Street View utcaképe, de ez nem zavaró, egy alapszintű navigációhoz pedig tökéletesen elegendő. Ráadásul technikailag az orosz megoldás – az osztott képernyővel – nekem sokkal jobban kézreáll, mint az amerikai megvalósítás. A képek megfelelő minőségűek, az emberek arca miatt pedig elképesztően izgalmas bejárni ezt, a valahol a múlt és a jelen között épülő térséget. Szerintem érdemes kipróbálni.

Képek forrása: Yandex.Maps.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom