Informatika

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint a magánfelhasználók számára is aggályos lehet a Kaspersky használata

Antivirus

Mint arról korábban írtam, egy 2018-ban született magyar kormányhatározat szerint (1370/2018. (VIII. 13.) Korm. határozat) előírás az állami szerveknél  az általuk használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása.

A norma Magyarországon azóta is hatályban van és párját ritkítja. Ennek ellenére nemrég hüledeztem azon, hogy a Miroslav Koren, a Kaspersky biztonsági cég Kelet-Európáért felelős igazgatója okosítja digitális tudatosságra és informatikai biztonságra a népet Magyarország egyik legnagyobb hírportálján, az index.hu-n.

Nem tudom mi volt az apropója, de a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tegnap kiadott egy új tájékoztatást a témában és megerősítette, hogy az NBSZ NKI nem javasolja a Kaspersky Lab termékeinek használatát, és minden ügyfelének javasolják a kockázatok mérlegelését a gyártótól származó vírusvédelmi szoftver alkalmazása kapcsán.

Az egyik érdekesség a tájékoztatóban tehát az, hogy most konkrétan rávilágítanak néhány olyan működési pontra, ami szerintük kockázatos lehet, és nem csak általánosságban beszélnek a Kaspersky termékek elkerüléséről. A vírusvédelmi rendszer szerintük:

o megszerezheti a végfelhasználók adatbázisait és meta-adatait, ezeket illetéktelenek felhasználhatják jövőbeli támadásokhoz,
o letilthat rendszeres és célzott frissítéseket, védelmi funkciókat,
o fájlokat kereshet és szerezhet meg a végpontokon,
o rosszindulatú frissítéseket küldhet (általános frissítés több felhasználónak, vagy célzott frissítés egy-egy kiválasztott hálózatra, végpontra), amely során káros futtatható fájlok kerülhetnek a számítógépre,
o ismert vírusvédelmi mintákról tájékoztatást küld a gyártónak.

Ugyancsak újdonság, hogy mivel a moszkvai székhelyű, orosz tulajdonban lévő cég tevékenysége a szervezet szerint nem független az orosz kormánytól, és már korábban is együttműködhetett azzal, a szoftver használata a véleményük szerint a magánfelhasználók számára is aggályokat vet fel.

A Kaspersky egyébként a felmérések szerint stabilan a vírusírtó piac TOP5 szereplője között van, és érdekesség, hogy több országban, például az ugyancsak NATO tag Belgiumban épp 2018-ra növelte jelentősebben a piaci részesedését bizonyos szektorokban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika