Honvédelem és nemzetbiztonság

Az MH MI fegyverállványt terveztet a honvédségi MB G270 terepjárókra

MH MI

A Védelmi Beszerzési Ügynökség oldalán megjelent részvételi felhívás szerint egy darab prototípus mechanikus fegyverállvány legyártása a cél az MB G270 CDI BA10 terepjáró személygépkocsik számára. Az ajánlatkéréssel érintett szervezet a Magyar Honvédség Modernizációs Intézet (MH MI).

Sikeres prototípus esetén 12 darab „0” szériás opciós megrendelésre lehet majd számítani.  A prototípus átadására a sikeres pályázónak 6 hónap áll majd rendelkezésre, míg a 12 darabos szériát az opció lehívását követő 7 hónapon belül kell leszállítani.

Amennyiben az opciós lehívás megtörténik, a leszállított „0” szériás eszközök az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárhoz kerülnek majd. Érdekesség, hogy az MB G280 terepjárók közül néhány már kapott fegyverállványt, a leszállításukat akkor a Rába Járműipari Holding Nyrt. végezte.

Médiamegkeresésre akkor a Honvédelmi Minisztérium megerősítette: összesen öt Mercedes Benz (G280 CDI BA6 C+R SSA FB6) típusú katonai terepjárót vettek a honvédelmi miniszter által erre a feladatra biztosított külön célkeretből. A gépjárműveket akkor 7,62 milliméteres PKT géppuska fogadására alkalmas, UMF-2 típusú, a járművel megegyező ballisztikai védelemi szintű, körkörösen forgatható fegyverállvánnyal szerelték fel.

A program egy 15 éves, 2003-tól 2017-ig tartó keretszerződés alapján folyt, amelyet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-vel kötött a Magyar Honvédség. A szaktárca akkori állásfoglalása szerint a gépjármű átalakítás nélkül nem alkalmas a géppuskaállvány fogadására és hordozására, csak személyszállításra, ezért a Magyar Honvédség a Rába Járműipari Holding Nyrt.-től rendelte meg forgatható fegyverállvánnyal együtt a páncélozott terepjáró személygépjárműveket.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom