Honvédelem és nemzetbiztonság

Átadták a magyar Leopard 2A4 harckocsikat

Leopard 2A4

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében hivatalosan is átadásra került a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár számára az a négy darab használt, de felújított Leopard 2A4 harcjármű, amely nemrég érkezett meg Magyarországra a gyártótól.

A Leopard 2A4 harckocsik megérkezése és rendszerbe állítása a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (a Zrínyi 2026 használata mintha háttérbe szorult volna az utóbbi időben) látható, kézzelfogható eredménye, amely meghatározó jelentőséggel bír a Magyar Honvédség szárazföldi hadereje és a harckocsizó fegyvernem jövőjére.

Dinamikus Leopard 2A4 bemutató

A modernebb technikára történő áttérést segíti az az együttműködési megállapodás, amit a Magyar Honvédség kötött az osztrák Védelmi Minisztériummal. Ennek keretei között a harckocsizó és kezelői állomány, szimulátor segítségével is elsajátíthatja a harckocsitípus tökéletes irányítását és a harckocsitoronyban található kezelőszervek professzionális használatát.

Átadás

Az  átadás szimbolikus pillanata
(Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Frank Haun KMW vezérigazgató)

Az eseményen részt vett a német gyártó, a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vezérigazgatója is, aki ugyancsak kitért a magyar-osztrák-német együttműködésre, illetve kiemelte, hogy büszke arra, hogy a német gyár a rendkívüli körülmények ellenére is tartani tudta a vállalt ütemezést.

A következő hónapokban egyébként havonta átlagosan 2 harckocsi átadása fog megtörténni, amelyek nemcsak kívül, hanem belül is megújultak (a belső tér bár nem volt fotózható, de megtekinthető volt), a T-72-esek párhuzamos üzemeltetése pedig várhatóan még évekig adottság – és egyben kihívás – lesz a dandár számára.

T-72 esek „munkában”

A beszédekben külön kiemelésre került a KMW Hungary Kft. létrejötte, amely jelenleg a KMW Beteiligungs GmbH kizárólagos tulajdonában van, szerepe kapcsán pedig talán nem nagy tévedés feltételezni, hogy logisztikai, illetve üzemeltetés-támogatási feladatok kapcsán lesz érintett.

Az ünnepi hangulat végig adottság volt, még akkor is, ha a fejlesztések évtizedes lemaradása kapcsán kell értékelni a modern eszközök beszerzését, amelyek állítólag akkora ugrást jelentenek a a T-72-ről, mint amekkorát a 2023-ben rendszeresíteni tervezett Leopard 2A7 fog jelenteni a 2A4 típusról.

Mindezt nehéz megítélni, de az bizonyos, hogy nemcsak harcértékben jelent jelentős eltérést a Leopard 2A4 rendszeresítése, hanem a harckocsi személyzetének összeállításától kezdve, az alkalmazható taktikák és eljárásokig bezárólag érinteni fogja az üzemeltetés minden elemét.

Mindenesetre a Magyar Honvédség továbbra is várja a fiatalokat, akik pedig esetleg eddig az elmaradott technika miatt nem akartak csatlakozni a szervezethez, azoknak érdemes még egyszer átgondolni, hiszen hamarosan akár a világ legmodernebb harckocsiját, a Leopard 2A7-t is vezethetik (a bemutatón, ha jól láttam, gyári alkalmazottak vezették a Leopard 2A4-t).

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom