Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

Apránként összeáll a Lövész 2020 program

Lövész 2020

Új lendületet kapott a Zrínyi 2026 program által némileg háttérbe szorított Lövész 2020 program, egy nemrég megjelent közbeszerzés alapján. A Lövész 2020 projekt egy legalább 2011-ig visszavezethető koncepció, amelynek célja a katona egyéni harcászati felszerelése egy komplex program keretei között.

„2015-től tervezzük, hogy hét fő területen fejlesztést indítunk el, s ezek magába foglalják a kor követelményeihez illeszkedő harci ruházatot, modernizált egyéni fegyverzetet, egyéni ABV védelmi felszerelést, műszaki eszközöket, egyéni egészségügyi felszerelést, kommunikációs eszközöket, valamint élelmezési felszerelést és anyagokat”nyilatkozta Benkő Tibor, akkor még Honvéd Vezérkar főnökként a Magyar Hírlapnak.

Azóta Benkő Tibor honvédelmi miniszter lett, mostanában pedig két közbeszerzés is zajlik, illetve zajlott, ami a programot érintheti. Az egyik eljárás keretei között 1800 darab Black KABAR serrated edge harci kést szereztek be a Milipol Zrt-től, meglehetősen kedvező áron, hiszen a becsült 54 millió forint helyett mindössze 32 millió forintba fog kerülni, ami alapján a darabár messze a piaci ár alatt marad.

Egy másik közbeszerzés alapján a Magyar Honvédség Aimpoint CompM3 vöröspontos irányzékokat és MAG nagyító toldatokat vásárol a közeljövőben, a mintegy 225 900 000 Ft keretösszeg erejéig. Az ajánlattételi határidő 2018.07.13 lett.

Ha pedig figyelembe vesszük, hogy az egyéni vegyvédelmi felszerelések beszerzése már 2016-ban megtörtént, amit 2017-ben az IFAK egyéni elsősegély csomagok beszerzése követett, akkor apránként valóban összeállhat a program a 2020-as határidőig.

Mindebben pedig csak az a meglepő, hogy a szakmailag előkészített, 2015 óta lászólag az ütemezés szerint zajló (természetesen csak a végdátumokat ismerve), részleteiben egyelőre mégcsak túlárazottnak sem tűnő honvédelmi fejlesztési programról mennyire kevés hír jelenik meg, legalábbis a jóval grandiózusabbnak ígérkező, de tényleges konkrérumokban egyelőre szegényes Zrínyi 2026 haderőreform mellett.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom