Külföld

Amerikai segítséggel küzd Afrika a koronavírus ellen

Afrika

Pár napja írtam arról, hogy Oroszország komoly segítséget nyújtott Szerbiának a koronavírus járvány kezelése, illetve annak koordinációja kapcsán, még korábban pedig arról, hogy érdekes lehet megfigyelni a kialakult válsághelyzetben nyújtott nemzetközi segítségnyújtásokat.

Afrika például tipikusan nem számít olyan térségnek, ahol az Amerikai Egyesült Államok nagyon aktívan jelen lenne, illetve beavatkozna, sokkal inkább Kína, az Európai Unió (illetve kiemelten egyes tagállamok), Oroszország és persze: a Közel-Kelet a meghatározó.

Ehhez képest az amerikai védelmi minisztérium összefoglaló cikke szerint az amerikai hadsereg egészen sokrétű segítséget nyújt az afrikai kontinensen (más kérdés persze ennek tényleges nagysága, és valódi szerepe). Mindenesetre a segítségnyújtás egészen sokrétű, természetesen van benne kiképzési együttműködés, haditechnikai ügylet, de mostanában még néhány légicsapás is, Szomáliában.

Továbbá a COVID-19 koronavírus járvány kapcsán számos afrikai ország kapott amerikai segítséget. Ezekről számolt be a weboldalán folyamatosan a US Africa Command, igaz, a segítségnyújtás egy része nem feltétlenül katonai, hanem diplomáciai úton történt.

Az alábbi időrendben jelentek meg ezek a beszámolók.

2020.03.23. – Namíbia – Menőautók, kórházi ágyak, felyszerelések
2020.04.14. – Ghána, Szenegál, Uganda –  korábbi együttműködés, tábori kórház
2020.04.22. – Szomália – kórházi ágyak
2020.04.26. – Ghána – orvosi felszerelések
2020.04.28. – Dél-afrikai Köztársaság – orvosi maszkok
2020.04.30. – Marokkó – orvosi felszerelések

A US Africa Command oldalán mégsem ezek a legérdekesebb cikkek, hanem egy Stuttgartban összehívott AFRICOM képzésről szóló, amire 2020.01.22-23. között került sor. A képzés tematikája civil vezetésű humanitárius segítségnyújtásban és külföldi katasztrófaelhárító misszióban való részvétel volt.

Az afrikai régióból 15 fő vett részt a képzésen, ahol áttekintették a realisztikus forgatókönyveket, esettanulmányokat is, igaz, a híradás szerint elsődlegesen a „hagyományos” környezeti katasztrófákra fókuszálva.

Érdekes egybeesés, hogy lényegében egy héttel korábban jelentették az első, Kínán kívüli COVID19 megbetegedést, a WHO pedig még csak az emberről-emberre terjedés lehetőségét vizsgálgatta akkoriban.

Hogy mindez véletlen-e, azt nem tudni, a híradásban nyoma sincs koronavírus fertőzésnek, járványnak, a felvezetőben pedig mindössze csak annyi áll, hogy „a katasztrófák váratlanok: soha nem lehet tudni, hogy mikor történik.”

Mindenesetre furcsa élt ad a mondatnak, hogy lényegében ezzel a képzéssel párhuzamosan már zajlott is egy katasztrófa, igaz, akkor még csak Vuhanban, amiről viszont a híradások szerint a világ hosszú hetekig, hónapokig nem tudott.

Borítókép: Facebook/AFRICOM

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld