Informatika

Amerikai lettem

Google

No nem úgy, hanem a Google egyik szolgáltatása, a Gmail szerint. Történt ugyanis, hogy a Google ma közölte velem, hogy az egyik, egyébként ehhez a weboldalhoz kötődő Google-fiókomat egy adott országhoz (vagy területhez) társítják, hogy jobb minőségben biztosíthassák nekem a szolgáltatásaikat.

Ez eddig sem volt másként, és egyáltalán nem is érdekelne, ha történetesen nem arról tájékoztattak volna, hogy a társított ország 30 napon belül módosul, a jelenlegi Magyarországról az Egyesült Államokra.

Furcsaságokat persze eddig is tapasztaltam, például mostanában elég gyakran próbál arról győzködni, hogy a személyes Google fiókomnál igazoljam a nagykorúságomat (leginkább harmadik oldalra beágyazott tartalmaknál) a személyi igazolványom másolatával, vagy pénzügyi adataimmal, miközben egyfelől már volt társítva bankkártya a lassan tizenéves fiókomhoz, másfelől az adott tartalmakat, más esetekben, figyelmeztetés nélkül elérem.

Persze, lehetne mondani, hogy nem kellene annyit VPN-t használni, ami viszont az esetemben bőven féligazság sem lenne. Egyfelől (legalábbis tudatosan) soha nem veszek igénybe USA szervert, ha VPN-ezek, inkább európai országokat, de elismerem, hogy a fizetős VPN szolgáltatóm – egyébként – USA székhelyű.

Google

Csakhogy a szóban forgó fiókot egyáltalán nem használom szinte semmire, amikor pedig nagy ritkán belépek, általában akkor sem VPN-ről, hanem a rendes hálózati környezetemből. Mielőtt például a Google így döntött volna, március 21-én és 23-án a megszokottak szerint Magyarországról léptem be, március 22-én valóban VPN-ről, de nem USA szerverről (független IP lookup megoldással ellenőrizni is szoktam).

NemVPN

Ha mindez nem lenne elég, az email címemhez az első pillanattól kezdve hozzá van rendelve a természetesen magyar telefonszámom, ami történetesen meg is van erősítve. A harminc napon belül esedékes országváltás természetesen bőven kihathat az adatvédelmi eljárásokra, és bár biztosan be tudnám bizonyítani, hogy magyar vagyok, például a lakcímkártyám másolatával, de én inkább megbékélek ezzel.

Az egyetlen kérdésem csak az, hogy vajon milyen Mesterséges Intelligencia algoritmus kell ahhoz, hogy a fentiekből – ma délben – azt dolgozza ki, hogy az Egyesült Államok a honosságom?

A jóég tudja.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika