Informatika

Álhír-e az orosz álhírgyártó trollok számának 2000 százalékos növekedése?

Orosz

Meglehetősen érdekes adatot közölt nemrég a Pentagon az amerikai-brit-francia koalíció szíriai csapásmérésének nemkívánatos eredményéről. Egy sajtótájékoztatón Dana White elmondta, hogy 2000 százalékkal nőtt az orosz dezinformációt kiszolgáló trollok száma a támadást követő 24 órában.

Első körben a 2000 százalékos szám értékeléséhez nehéz további értelmezési keretet társítani. Vajon ideértendő a teljes orosz állami vagy államközeli média is? Vagy „csak” az álprofilokról van szó? És az aktivitás nőtt, vagy konkrétan az álfelhasználók száma? Szűkebben értelmezve nyilván utóbbi.

És mihez képest? Éves átlag? Előző nap utolsó percéhez? És mi van, ha előtte 2000 százalékkal csökkent (áltéma-váltás)? Vagy eddig mindig is ugyanannyi volt, és ahhoz képest? Megannyi kérdés következik mindebből.

Hol volt például eddig a 2000%-os növekedést produkáló embertömeg? Más propagandán dolgoztak? Min? És előre „leszervezték” a kapacitást hozzá? Nyilván, hírszerzési információkra hagyatkozva volt pár nap összeszervezni a támadás előtt a trollcsapatot. De vajon mennyi erőforrás árán?

A sajtóban terjedő eddigi magyarázatok szerint ugyanis az orosz „trollhadsereg” mögött olyan, az orosz vezetéssel szimpatizáló civil csoportosulások vannak, amelyek lényegében önkéntesként jelentenek „bevethető” erőforrást az orosz állami érdekek kiszolgálására.

És vajon eljött-e már az a pillanat, amikor az online közösségi felületeken a mesterséges intelligencia hozza létre a troll-álprofilokat? Sőt, amikor a troll-álprofilok hozzák létre az álcsoportokat is, amelyekhez viszont már valódi emberek csatlakozhatnak. Amikor chat-robotokon edződött algoritmusok válaszolgatnak az esetleges humanoid kérdésekre?

Vajon meddig tart majd (most?) egy online profilt a semmiből létrehozni egy mesterséges intelligencián alapuló számítógépes rendszer számára? Egy „teljes élet” digitális lábnyomát algoritmusok segítségével legenerálni? És meddig tart mindezt detektálni, majd törölni? Persze úgy, hogy a felhasználói élmény se redukálódjon le számottevően.

Milyen pszichoszociális következménye lenne például, ha végül kiderülne a dezinformációk célpontja számára, hogy az ismerősei egy része, esetleg a legjobb virtuális barátja egy mesterséges intelligencia? Az orosz trollok témájánál maradva: egy mesterséges intelligencia által irányított oroszbarát álprofil miben más, mint egy egyébként oroszbarát ember, de mégis virtuális ismerős?

Létezik-e egyébként mindenki által (így az álhírgyártó által is) betartott korlátja az álhíreknek? Vajon lehet-e attól tartani, ha egy online közösségben XY százalékot meghaladják a trollok és áltartalmak, akkor az már a felhasználók (mármint a valódik) számának drasztikus csökkenésével, vagy az információforrás iránti végleges bizalomvesztéssel jár (ami pedig nyilván az álhírterjesztés hatékonyságát is csökkenteni fogja).

És persze: álhír-e az orosz álhír-propaganda terjesztő trollok számának 2000 százalékos növekedése, 24 órán belül?

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika