Informatika

Alapjogot sérthet a Windows XP használata

Windows

Talán meglepő helyen, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság előállítójában jutott a címben szereplő következtetésre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH), amikor az intézmény OPCAT (Optional Protocol to the Convention Against Torture, célja, hogy a kínzás, a kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód tilalmának gyakorlati megvalósulását biztosítsa) ellenőrzését végezte.

Több más – az OPCAT szempontjából talán jóval fontosabb – megállapítás mellett ugyanis adatvédelmi jellegű visszásságot is feltárt az ellenőrzés. Az ott kapott tájékoztatás szerint ugyanis Robotzsaru Neo számítógépes programmal dolgoztak a rendőrök. „Elmondták, hogy a központi rendszer jó, de nekik régi gépeik vannak, Windows XP operációs rendszerrel ellátva.”

Az AJBH jelentése ezzel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a Windows XP támogatását a Microsoft 2014. április 8-án beszüntette, ezért „aggályos, hogy ilyen idejétmúlt operációs rendszeren fut a Robotzsaru Neo, mivel bűnügyi személyes adatokat kezelnek a rendőrségi eljárások során.”

A nem megfelelő (ennek objektív ismérvei nem kerülnek kibontásra, kivéve a már említett támogatottság hiányát) operációs rendszerrel ellátott számítógépekkel a fogvatartottak adatainak rögzítése a rendőrségi eljárások során a jelentés szerint „veszélyezteti az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdésében foglalt személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülését.”

Mindez azért is különösen fontos megállapítás, mert lényegében bármilyen további érdemi vizsgálat nélkül,  konkrét incidens ismerete nélkül, bármilyen egyéb védelmi megoldás értékelése nélkül, pusztán az operációs rendszer hivatalos támogatottságának hiánya miatt veszélybe kerülhetnek a személyes adatok, és ezzel az alapvető jogok az AJBH szerint. Az persze vitán felül áll, hogy a Windows XP alkalmazása kockázatot jelenthet.

Ráadásul a bűnügyi személyes adat és a különleges adat kéz a kézben jár. A bűnügyi személyes adatok kezelése esetén ugyanis – eltérő rendelkezés hiányában –  különleges adatok kezelésének feltételeire vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Nem alaptalan tehát azt feltételezni, hogy nemcsak bűnügyi személyes adat, hanem különleges adat kezelése is aggályos lehet, ami például a Windows XP operációs rendszer egészségügyi alkalmazásának szabhatna gátat. A brit egészségügy például pár éve még szinte teljes egészében ezt a rendszert használta. Feltételezhető, hogy Magyarországon is akadhatnak még olyan területek, ahol ilyen operációs rendszert alkalmaznak, vagy legalábbis alkalmaztak 2014. április 8-át követően személyes adatok kezelésére.

A kérdéskör ráadásul azért különösen érdekes és aktuális, mert ugyan a Windows XP alkalmazása nyilvánvalóan a háttérbe szorult napjainkra, mindez azonban nem mondható el például a Windows 7-ről, melynek támogatása pár hónap múlva, 2020. január 14-én fog megszűnni.  Márpedig a nyilvánvalóan bűnügyi személyes adatokat kezelő Büntetés-végrehajtás jelenleg még épp ezt az operációs rendszert használja.

De tágabb értelemben még csak nem is az állami szféra, hanem lényegében bármely terület érintett lehet, amely valamilyen nem támogatott operációs rendszert (elvonatkoztatva a Microsoft termékeitől is) használ különleges, vagy esetleg bűnügyi személyes adatok kezelésére. A legfrissebb statisztikai adatok szerint egyébként jelenleg a Windows XP 2,46%-al, a Windows 7 viszont még 31,66%-al részesedik a Magyarországon használt windowsos gépek piacából.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika