Honvédelem és nemzetbiztonság

Black Swan 2017 gyakorlat

Black Swan

Az utóbbi idők egyik legnagyobb hadgyakorlatának egyik állomásaként, Szolnokon került megrendezésre 2017.07.12-én a Black Swan 2017 elnevezésű, többnemzetiségű katonai gyakorlat. A magyar, amerikai, bolgár, horvát, román, szlovén, szerb és macedón katonák részvételével zajló kiképzés az amerikai vezetésű Saber Guardian 2017 elnevezésű, nagy láthatóságú gyakorlatsorozat része volt.

A Black Swan 2017 során azonban a magyar fél vezette azt a különleges műveleti parancsnokságot, együttműködve az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnokságával és az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők Parancsnokságával, amelynek alárendeltségében a magyar és a nemzetközi egységek egyaránt gyakorlatoztak. A komponensparancsnokság a gyakorlat után a V4, az EU és a NATO érdekében egyaránt alkalmazható, regionális vezetési elemmé válik majd.

A Magyar Honvédség részéről döntően, de nem kizárólag az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái vettek részt a gyakorlaton. Ez az ezred 2016. január 1-én jött létre az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj fúziójával. Erre a megváltozott kihívások, így az asszimmetrikus fenyegetés, nemzetközi terrorizmus, a tömeges illegális migráció, valamint a rendelkezésre álló források ésszerű felhasználása miatt volt szükség.

A szolnoki sajtónyilvános napon a média és a VIP vendégek, mint például Áder János köztársasági elnök előtt egy fiktív konfliktus kapcsán hajtották végre a kitűzött feladatokat, amit az alábbi képeken lehet talán szemléletesen nyomon követni:

A katonai gyakorlat minden tekintetben sikeres volt, „büszkék vagyunk katonáinkra, kiválóan felkészült katonákat láthattunk a gyakorlat során, példaértékű volt a bemutató,” mondta az esemény zárópontjaként Simicskó István honvédelmi miniszter, aki köszönetet mondott a résztvevő katonáknak. A hadgyakorlat kapcsán kiemelte, hogy a különleges műveleti képesség fejlesztése kiemelten fontos lesz a Zrínyi 2026 haderőreform kapcsán is. Ennek keretei között a jelenlegi ezred szintet dandár szintre kívánják majd emelni.

Sándor Tamás ezredes, a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka szerint ez a dandár már ebben az évben, akár szeptember elején megalakulhat. A dandár speciális szervezeti keretben jönne létre, ugyanis a hagyományos zászlóalj, század, szakasz struktúrával szakítva, a különleges műveletekre jellemzően, osztag, kötelék struktúrában terveznék az alegységek összeállítását.

A statikus bemutatón a múlt és szerencsére egyre nagyobb számban a jövő fegyverei egyaránt megtekinthetők voltak, gondolok itt az egyéni felszerelésre és a járművekre egyaránt. Furcsa érzés volt ugyanakkor látni a nem működő Mi-24-es helikopterek mellett üzemelő UH-60 Black Hawk helikoptereket, amiket folyamatosan esélyesnek tartanak a jövőbeli, de már így is évek óta húzódó helikoptertender kapcsán.

Mindazonáltal sajnos az érdemi helikopterbeszerzés továbbra is várat magára (a Mi-24-esek felújítása és a legutóbbi orosz nagyjavítások után vélhetően legalább még néhány évig), mint ahogy újabb, nagyobb volumenű haditechnikai fejlesztésről sem esett most szó. Ezúton is köszönöm mindenkinek, a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálynak pedig külön is, hogy részt vehettem a rendezvényen.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom