Külföld

Akár húsz évet is kaphat a földön fekvő terroristát fejbelövő izraeli katona

Izrael

Hónapok óta zajló bírósági eljárás zárult le a napokban Izraelben. A heves társadalmi vitát kiváltó ügy kiindulópontja az volt, hogy Sgt Elor Azaria – izraeli katonaként – fejbe lőtt egy még életben levő, de már harcképtelenné vált és súlyosan megsérült palesztin terroristát, a történésekről pedig kamerafelvétel készült. A bíróság szerint az izraeli katona cselekménye a common law szabályainak megfeleltethető „manslaughter„-nek, vagyis a szándékos emberölésnek minősül, amely maximum 20 év börtönbüntetéssel büntethető.

A hebroni videofelvétel alapján valóban úgy tűnik, hogy a katona mindenféle fenyegetettség nélkül lőtte fejbe a földön fekvő terroristát. A halált okozó lövés – ilyen körülmények között – ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amik tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben igyekszik minden egyes mozzanatot aprólékosan feltárni, hogy pontosan rekonstruálható és megítélhető legyen az elkövetői magatartás.

Bár a videó alapján a történések egyértelműnek tűnnek, a védelem megpróbált azzal védekezni, hogy az adott szituációban attól lehetett tartani, hogy robbanó övet visel a földön fekvő terrorista és ezért volt indokolt a fegyverhasználat. A tanúvallomások szerint azonban ezt addigra már ellenőrizték, továbbá semmilyen gyanús mozgás nem volt megfigyelhető a terrorista részéről. Közben palesztin civilek arra hívták fel a figyelmet, hogy az ügy kivizsgálása és a bírósági eljárás csak annak tudható be, hogy videofelvétel készült az esetről.

Az izraeli katonai vizsgálatot lefolytatók ezeket a vádakat visszautasították, mondván az ügy kivizsgálása már azelőtt megkezdődött, mintsem a B’Tselem elnevezésű izraeli jogvédő szervezet a filmet publikálta volna. Avigdor Lieberman jelenlegi izraeli védelmi miniszter – a miniszteri kinevezése előtt – még erősen támogatta az eljárás alá vont izraeli katonát, később viszont már arról beszélt, hogy a bíróság döntését tiszteletben kell tartani, bár nem ért azzal egyet.

Gadi Eizenkot, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke óva intett az ügy átpolitizálásától, mondván az komoly károkat okozhat a hadsereg számára. Egyes katonai szakértők szerint ráadásul minden körülmények között tartózkodni kellene a terroristák halálos megsebesítésétől, mivel a terrorizmus egyik szakrális eleme a mártírhalál. Ezeket az intelmeket Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök viszont egyáltalán nem követte, erősebbnél erősebb kijelentésekkel védve a francia-izraeli kettős állampolgár Elor Azaira tettét, egyben bírálva a bíróság döntését.

Szerinte ez egy nehéz és fájdalmas nap, de elsősorban az izraeli katona és családja számára, miközben az ügytől teljesen elvonatkoztatva, meglehetősen demagóg módon emlékeztetett mindenkit a hadsereg egységére és fontosságára. Ráadásul kegyelmet kérne Elor Azaira részére, megosztva ezzel azokat is, akik egyébként a politikáját nem támogatják. Az egyértelműnek tűnő tények ellenére tehát az izraeli társadalom sem egységes a kérdésben, amit úgy tűnik, hogy Benjamin Netanyahu igyekszik is kihasználni, miközben tüntetések szerveződnek az izraeli katona mellett.

A közvélemény figyelmének manipulálására pedig igencsak szüksége lehet, mivel az izraeli Channel 10 televízió szerint Aviháj Mandelblit izraeli főügyész tavaly év végén arra utasította a rendőrséget, hogy indítsanak nyomozást két meg nem nevezett bűnügyben, méghozzá Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel összefüggésben – írta meg korábban a 444.hu.

Izrael ugyanis három tengeralattjárót vásárolt a német ThyssenKrupptól több, mint egymilliárd dollár értékben, az ügylettel kapcsolatban azonban kiderült, hogy Netanjahu ügyvédje, David Simron egyszerre képviselte a német céget, miközben a miniszterelnöknek is dolgozott, és a lobbitevékenységét nem jelentette a hatóságoknál. A miniszterelnök számára rossz ómen lehet, hogy Ehud Olmert, Izrael előző kormányfője most is a börtönbüntetését tölti, amit épp korrupciós ügyek miatt szabott ki rá az izraeli bíróság, miután sikerült rábizonyítani 60 000 ILS kenőpénz elfogadását, még miniszterelnöksége előtti politikusi időszakából.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld