Honvédelem és nemzetbiztonság

Afrika műhold is jöhet az izraeli űripari vállalattal

Afrika

A héten jelent meg a fantasztikus hír, hogy a globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben, mivel az AMOS-műholdakat tulajdonló Space Communications Ltd.-ben szerezhet többségi tulajdont a cégcsoport.

Egészen pontosan aznap történt mindez, amikor részt vettem a Biztonságpiac 2021 konferencián, ahonnan épp ezen bejelentés miatt kellett váratlanul távoznia Maróth Gáspár kormánybiztosnak. Ezt az ügyletet egyébként egy olyan mérföldkőnek nevezte a magyar hadiiparban és űriparban, ami teljesen más pályára fogja a jövőnket tenni, és ami érthetővé teszi, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztésekbe, és miért vágtunk bele.

Erről az egyelőre még csak egy szándéknyilatkozat erejéig megvalósult ügyletről nekem egyből ez a találkozó jutott eszembe, meg esetleg ez. Ami a konferencián viszont még nem juthatott eszembe, mert akkor még nem ismertem a Spacecom vállalkozást, az a cég égi ékköve, az AMOS-17, amit 2019-ben sikerült a SpaceX vállalatnak pályára állítani.

Ami egyfelől azért érdekes, mert a 15-20 éves időtartamra tervezett, a felbocsátás kockázatán már átlépett (az AMOS-6 nem volt ilyen szerencsés) műholdért a cég nemrég még 161 millió USD-t fizetett a Boeingnek, a magyar cégcsoport ajánlata a teljes izraeli vállalat 51%-ért pedig – ha jól értem – mindössze 65 millió USD-t jelent most.

Másfelől pedig az AMOS-17 egy Afrika-központú műhold, mely széles sávú telekommunikációt biztosít 49 afrikai ország irányába. Még jobban megközelítve, egy, a szub-szaharai régióra optimalizált működésű távközlési műholdról beszélünk. Konkrétan az egyik legjobb ilyenről.

Mindenestre a 4iG a lehetséges együttműködésből annyit emelt ki, hogy a SpaceCom tulajdonában és üzemeltetésében működő AMOS 3 műhold 2004 óta szolgáltat a nemzetközi egyezmények szerint Magyarország által birtokolt geostacionárius nyalábon. A SpaceCom és a magyar állam között létrejött bérleti szerződés 2024-ben jár le.

A bérleti időszakot követően követően a 4iG, az Antenna Hungária és a New Space Industries Zrt. által alapított CarpathiaSat Zrt. az AMOS 3 műhold pályaszakaszára új kereskedelmi műholdat bocsátaná fel.

 A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom