Külföld

A zágrábi Tu-141 ejtőernyők rejtélye

Tu-141

Ma esti feladatként annyit tűztem ki magam elé, hogy beazonosítsam a misztikus Tu-141-es lezuhanása környékén talált ernyőket, amik lázban tartják a média egy részét. Meglehetősen furcsa módon a Google rendkívül kevés találatot ad a típusra. Ami meg elérhető, az általában nem tartalmazza a leszállás menetét, különösen nem képpel dokumentálva.

Több-kevesebb keresgéléssel azonban találtam egy leszálló konfigurációt, ami szerintem tökéletesen illik a hajnali ernyőtalálatról szóló felvételekhez (bal oldalt egy Tu-141 leszállását megörökítő, 2014-es amatőr felvétel képkockájának részlete, jobb oldalt a horvát médiában megjelent képek részlete).

Tu141

Forrás: vk.ru/yandex.ru/dnevnik.hr/saját szerkesztés

Illetve találtam végül egy remek összeállítást a típusról, aminek néhány képkockája igencsak árulkodó arra vonatkozóan, hogy miért két ejtőernyő volt a közelben (középen egy ereszkedő Tu-141-es, bal oldalt, vele együtt, de külön ereszkedik egy egység):

youtube

Forrás: Youtube/saját szerkesztés

A fán ragadt második ernyő

Tippre azt mondanám, hogy az adathordozót a leszállás során/előtt leválasztják a drónról, vélhetően pont az olyan esetek miatt, amikor valamilyen oknál fogva a drón leszállása nem megfelelően megy végbe.

A fára hullott ernyő tipusa és a leválasztott egység szerintem eléggé eltér az archív felvételen láthatótól, de, ha az ukrán modernizáció épp erre a területre fókuszált, akkor cserélhették a szovjet ernyő-modifikációt.

Ez persze csak spekuláció a részemről, ilyen leírást nem találtam, még az olyan összefoglalókban sem, amik kifejezetten a leszállási procedúrát tartalmazták. De a lényeg, hogy az archív felvételeken jól látszik, hogy a dróntól nem messze valami más is ereszkedik, nyilván azzal összefüggésben.

A fentiekből (sértetlen, vagy legalábbis jelentős részben éppnek tűnő ernyők) szerintem az következik, hogy a drón valójában nem becsapódott, hanem leszállási konfigurációban (vész üzemmódban?) ért földet, ami elindította az ernyőbontást és az egység levállását.

Ebben a folyamatban persze történhetett zavar, önmegsemmisítő mechanizmus, bármilyen rendellenesség, vagy valamilyen átalakítás, ami okozhatta a robbanást a leszállás során.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld