Honvédelem és nemzetbiztonság

A tervek szerint jövőre tovább növekszik a honvédelmi költségvetés

NKE költségvetés

Benyújtásra került a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, amely értelemszerűen kiterjed a honvédelmi kiadások várható költségvetési kereteire is. Bár ezek a számok még változhatnak, de már most érdekes összehasonlítani az idei számokkal.

Akárcsak korábban, most is szabályozásra került, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből származó bevételt a honvédelemért felelős miniszter a 2021. évben a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, képesség- és hadfelszerelés fejlesztésre, az értékesítési eljárások során felmerült kiadások fedezetére, valamint a honvédelmi szervezeteknél keletkezett hulladékok kezelésének, ártalmatlanításának kiadásainak fedezetére használhatja fel.

Hasonlóan visszatérő szabály, miszerint a honvédelemért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével a védelmi tevékenység, a NATO felé vállalt haderő-fejlesztési célkitűzések, és az előre nem tervezett nemzetközi feladatok végrehajtása céljából a XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet címei, alcímei között – ideértve címen belül a kiemelt előirányzatokat is – indokolt esetben átcsoportosíthat. A honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti honvédelmi illetményalap 2021. január 1-jétől 44 600 forint.

A tényleges számokat nézve a költségvetés XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet összesen 778 milliárd forint kiadást irányoz elő 2021-re, szemben az idei 616 milliárd forinttal. Belső arányaiban a működési költségvetési kiadás 412-ről 544 milliárd forintra, míg a felhalmozási célú kiadás 203-ról 233 milliárd forintra nő a tevezet szerint.

Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a Magyar Honvédség cím alatti felhalmozási kiadások 178 milliárd forintról 140 milliárd forintra csökkennek, azonban a Honvédelmi Minisztérium címen belüli „Egyéb HM szervezetek” alcím alatt egy különálló felhalmozási kiadás jelenik meg, mintegy 80 milliárd forint értékben, szemben az idei 15 milliárd forinttal.

A növekvő költségvetés szinte minden címet és alcímet érint, de arányaiban jelentősen nő például a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kiadási előirányzata, 22-ről 32 milliárd forintra, a költségvetés legnagyobb vesztese talán a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol közel 100 millió forinttal csökken a kiadási előirányzat.

Koncepcionálisan az egyik legnagyobb növekmény ezzel együtt a civil kapcsolatok terén várható. A civil, érdekképviseleti szervek és alapítványok támogatása 620-ról 760 millió forintra, a nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása 1,5-ről 3.2 milliárd forintra, a hadisírgondozás támogatása 12-ről 17 milliárd forintra nő.

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom