Honvédelem és nemzetbiztonság

A terrorizmus elhárításához 30 milliárd forintnyi pluszpénzt költhet 2018-ban a Belügyminisztérium

Belügyminisztérium

A mai napon megjelent, 1283/2018. (VI. 22.) Korm. határozat alapján a kormány jóváhagyta, hogy a terrorveszély megelőzéséhez és elhárításához kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához az eredetileg tervezett 410 millió forintos belügyminisztériumi keret túllépésre kerüljön.

A  terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások alcím ennek nyomán legfeljebb 30.090.000.000 forint összeggel lesz túlléphető, ami mindenképp jelentős emelésnek tűnik a korábban tervezett összeghez képest.

Érdekes, hogy ez az összeg ráadásul nem a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokhoz köthető, hiszen az külön soron van kezelve a költségvetésben, és arra a célra már eddig is 50.000.000.000 forint volt a felhasználható keret.

Hogy milyen konkrét igény alapozta meg a terrorveszély megelőzéséhez és elhárításához kapcsolódó forrásbővítést, azt nem lehet tudni, de nem kizárt, hogy részben vagy egészben valamilyen beszerzés fedezetéül fog szolgálni.

A kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy  a terrorveszély megelőzéséhez és elhárításához kapcsolódó feladatok hatékony megvalósítása során a kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről szóló 1982/2013. (XII. 29.) Korm. határozat rendelkezéseit nem kell majd alkalmazni.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom