Honvédelem és nemzetbiztonság

A TEK veszi át a köztársasági elnök védelmét

TEK #tetrischallenge Magyarország terrorelhárítása

A mai nappal több jogszabály, illetve jogi norma módosult, melyek lényege, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) veszi át a köztársasági elnök állandó védelmét. A feladatot eddig a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrség Személyvédelmi Osztálya látta el.

A  kényszerítő eszközöket és tárgyi eszközöket a Készenléti Rendőrségtől a Terrorelhárítási Központ veszi át. A korábbi feladatkörök ellátásával és az e feladatokat ellátók hivatásos szolgálati jogviszonyával kapcsolatos eljárásokban a Terrorelhárítási Központ lesz a Készenléti Rendőrség jogutódja.

A változásokkal módosul a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet, a Rendőrség szerveiről és a Rendőrség szerveinek feladat- és hatásköréről szóló 329/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet, a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet, a a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálati beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről szóló 30/2015. (VI. 16.) BM rendelet egyaránt.

A változást biztosan sokan keretezik majd politikával, a Pegasus-üggyel, de számomra azért különösen fontos, mert öt évvel ezelőtt, a két szervezet SWAT Round-Up „rivalizációjáról” szóló írásom után határoztam el, hogy „kiköltözök” az index.hu blogketrecéből.

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom