Honvédelem és nemzetbiztonság

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd

Nemzetbiztonság országház

A választás eredményeivel összhangban az új kormány legfontosabb feladata, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát. Ezt a törekvést tükrözi az új kabinet szerkezete és a minisztériumok közötti munkamegosztás is – tudatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken közleményben az MTI-vel.

Dömötör Csaba a közleményében kifejtette: az említett cél érdekében meg kell erősíteni a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetét; éppen ezért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket Papp Károly látja majd el, államtitkári rangban.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatnak számít a jelenlegi jogszabályi környezetben az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot – tette hozzá.

Mint írta, a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is: a nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe.

Az új Orbán-kormányban előreláthatólag – a sajtóban megjelent információk szerint – a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezeti majd.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom