Honvédelem és nemzetbiztonság

A német és az afgán erők kapják a Magyar Honvédség átadásra kijelölt vagyontárgyait Afganisztánban

Afganisztán

A kormány – figyelemmel a NATO közreműködésével folyó, a nemzetközi terrorizmus elleni harc feltételeinek megteremtését elősegítő széleskörű nemzetközi együttműködésre, valamint a Magyar Honvédség rendelkezésre álló és átadható készleteire döntött a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló vagyonelemek, magyar hozzájárulásként történő térítésmentes átadásáról.

A vagyontárgyakat a Németországi Szövetségi Köztársaság Fegyveres Erői, az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erő, a NATO Bázis Üzemeltető Csoport Kabul, Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren működő szervezeti egysége és a NATO Bázis Üzemeltető Csoport Kabul, Eltökélt Támogatás Parancsnokságon működő szervezeti egysége kapja majd.

A honvédelmi miniszter feladata, hogy az átadás-átvétel megvalósításának céljából vegye fel a kapcsolatot a kijelölt átvevőkkel, és gondoskodjon az átadás-átvétel megvalósításáról. Az erről szóló 1881/2020. (XII. 4.) kormány határozat érdekessége, hogy akkurátusan felsorol mindent, ami átadásra kerül majd. Tényleg mindent.

A Németországi Szövetségi Köztársaság Fegyveres Erői a Mazar-e Sharif-ban található ingatlanok mellet rengeteg elektronikai és egyéb berendezést kapnak, de például egy fritőzt, gumipókokat, több késes biztosítékot, néhány Toyota alkatrészt, egy focilabdát, és „természetesen” több sörpadot is.

Az alkatrészekhez tartozó TOYOTA LAND C.VX.TD. gépjárműveket viszont az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erői kapják. Ők ezen felül alapvetően egészségügyi felszerelést, illetve orvosi fogyóeszközt kapnak, de még két csomag vattát is átadásra kerülő vagyontárgyként tartanak nyilván.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom