InformatikaKülföld

A mesterséges intelligenciák Bidenre fogadnának

Vote

Aligha van – mesterséges intelligenciák által vizsgálható – izgalmasabb kérdés a következő napokra, minthogy milyen adminisztráció várható az amerikai elnökválasztást követően. 2020. október 14-én két, eddig többszörösen bizonyított mesterséges intelligencia is Biden győzelmével számolt.

Az egyik egy kanadai IT vállalkozás, az Advanced Symbolics mesterséges intelligenciája. Neve is van, Polly Pollster, eddigi elvitathatatlan eredményei, hogy pontosan előre jelezte a kanadai választások eredményét, a Brexit szavazást és Trump megválasztását is.

A cég a közösségi média (leginkább Twitter) adatait felhasználva próbálja megjósolni, hogy az emberek online viselkedése és hangulata hogyan befolyásolja, illetve jelzi előre a valós cselekedeteiket.

Polly adatai szerint Biden viszonylag kényelmesen vezet Trump előtt (55-45), és az elemzői várakozások szerint csak akkor lenne Trumpnak érdemi fordításra, ha valamilyen oknál fogva áttörés születne a COVID-19-es kutatásokban.

Az amerikai FiveThirtyEight (ABC News Internet Ventures) elemzései szerint is hasonló eredmény várható, igaz ők inkább egyéb statisztikai adatokat elemeznek és szimulációkat futtatnak. Náluk a „popular vote” aránya a mai napon 53.4-45.4, ugyancsak Biden javára.

Polly szerint Trump győzelmi esélye 8%, a FiveThirtyEight szerint 12%, a mai napon. Egy másik mesterséges intelligencia, az olasz gyökerű, de immáron amerikai székhelyű expert.ai viszont arra figyelmeztet, hogy a hagyományos közvélemény-kutatások tévednek, valójában fej-fej mellett halad a két jelölt. Expert.ai képességei a Brexit megjósolásában csúcsosodtak ki idáig.

Az ugyancsak közösségi médián alapuló, nyelvi és érzelmeket vizsgáló elemzései szerint valótlan a két számjegyű különbség. Bár szerinte is Biden vezet, de csak 50.2-47.3 aránnyal.

Ennél az aránynál pedig már jóval kisebb a különbség, mint amivel Hillary Clinton vezetését – hasonló időszakban – a hagyományos közvélemény kutatások (tévesen) előre jelezték, a különbség ekkor ugyanis 6.1% volt, Clinton javára.

Az még nem ennek a választásnak lesz a kérdése, hogy vajon az egyszer majd „tévedhetetlennek” tartott mesterséges intelligencia számol-e azzal, hogy az elemzése pont ugyanúgy befolyásolni tudja majd a választók cselekedeit (ha nem jobban), mint bármely, nagyon is tévedékeny közvélemény-kutatás eredménye.

Ennél persze még távolabbi vizekre is el lehet evezni, és arról filozofálgatni, hogy egy „tökéletes” mesterséges intelligencia esetében érdemes lesz-e egyáltalán elmenni választani, hiszen látszólag minden eleve elrendeltetett. Az eredményt már előre ismerő mesterséges intelligencia ugyanis azt is pontosan tudni fogja, hogy mi lesz erről a döntésünk.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika