Informatika

A masszázsszalonnal nem érdemes ujjat húzni

Szalon

Általában meglehetősen sötét képet szoktak felvázolni a kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők a kiberbiztonsági környezetről, illetve annak leggyengébb láncszeméről, az egyszeri felhasználókról. Ma viszont úgy meglepőtem egy kispesti masszázsszalon Facebook oldalának (és a Facebook népének) kibertudatossága kapcsán, hogy mindenképp írni akarok róla.

Az egész onnan indult, hogy kaptam a minap egy spam levelet a jogalappal.hu email címemre, és mivel úgy találtam, hogy „a mihez képest” egészen jól sikerült (mostanában a FB és a Google biztonsági funkcióit utánzó levelekből többet is kaptam), így kíváncsiságból elkezdtem szépen feldolgozni. Így nézett ki.

Facebook2

Ami különösen tetszett benne, hogy info@facebook.it-ek nézett ki a feladója, persze a header azért tartalmazta a lényeges infókat a feladóról. Bár mindez enélkül is nyilvánvaló volt számomra, mivel ez az email címem semmilyen Facebook fiókhoz nem tartozik.

Header

Innentől persze már nem volt meglepő az olasz vonal, de lényegében már sehova se vezet. A link, amire rá akar a SPAM kattintatni egy cutt.ly által rövidített URL, ami továbblépve valójában egy indonéz domainre mutat. Ami viszont feltűnt, és amiért írok erről az egészről, az az, hogy a Facebook link viszont validnak tűnt (mármint technikailag), meg is néztem gyorsan.

Innentől vált érdekessé a dolog, merthogy a Facebook profil egy jereváni származású, szépségiparban mozgó, és Budapesten lakó hölgy weboldalára vezet, amiről elsőre, csípőből azt mondanám, hogy egy, a tucatnyi fake profil közül (akik néha még a biztonságpolitika iránt is érdeklődnek). Csakhogy.

Profil
Meglepő módon viszont az áldozat hús-vér ember lehet, ugyanis az internet népe már igencsak megharagudott rá, mondván, miért „jelentette fel” a Facebook-nál az oldalukat. Amit nyilván nem tett, de persze az email alapján valóban ezt lehetett gondolni (ennyi erővel akár az én Facebook profilom is szerepelhetne a SPAM levélben). A felháborodottak között volt a már említett masszázsszalon oldalának adminisztrátora is.

Masszázs

Milyen érdekes, hogy az áldozatnak mintha feltűnt volna (talán tudat alatt?), hogy a Facebook-ot már META-nak hívják és úgy is levelezik, szemben a SPAM levél lábrészével, de ami a lényeg, hogy nem sokkal későbbről az alábbi sorok olvashatók bejegyzése alatt, a hozzászólások között (a Szerzőnek megjelölt hölgy tehát az oldal adminisztrátora, Andi a beszélgetőpartnere).

Hozzászólás

Erre mondanám azt, hogy én már csak egy kávét kérek, bár annyiban sántít a történetem, hogy a Szerző valójában nem a masszázsszalon munkatársa, hanem egy online médiamarketinggel, közösségi oldalak menedzselésével foglalkozó egyéni vállalkozó, akit gondolom megbízott a masszázsszalon.

És aki tehát arra ugyan nem jött rá, hogy a Facebook-nak és a szépségiparos hölgynek sincs semmi köze a történésekhez (leszámítva a létüket), de azért végül minden a helyére került, úgyhogy ennek a történetnek happy finish lett a vége.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika