Honvédelem és nemzetbiztonság

A másod helikoptervezető – képzés programja

mi24 Harci helikopterek

A Magyar Honvédség parancsnokának 286/2019. (HK 8.) MH PK parancsa nyomán megismerhetővé vált a jelenleg is zajló másod helikoptervezető – képzés programja. Mindez azért különösen érdekes, mert az ilyen jellegű parancsok általában nem ismerhetők meg, még a Honvédelmi Közlönyökben is gyakran csak „A parancsokat az érintettek külön kapják meg” megjelöléssel jelennek meg.

A mai napon megjelent parancsban megjelölt és módosított 50/2017. HVKF parancsot én nem is találtam, de a lényeg, hogy most úgy módosult, hogy az elméleti felkészítés 2017. február 6-tól 2017. június 23-ig tartott, majd az ezt követő gyakorlati képzés két csoportban került, illetve kerül lebonyolításra.

Ezek közül a második csoport (Mi-24-esek) 2018. december 10-tól 2019. december 31-ig végzik a gyakorlati képzést. A tanfolyam rendszerű másod helikoptervezetői-képzésben részvevők részére a képzés költségeibe egyébként csak az alap repülő kiképzés (a III. fázis végéig) számolható majd be.

A második csoport esetében az alap képzés sikeres befejezését követően az érintett állomány repülő beosztásba kerül és a típusátképzést, elméleti/földi előkészítést Mi-24 típuson hajtja végre. A hatályos képzési ütemterv így az alábbiak szerint módosult.

Kepzes

Forrás: Honvédelmi Közlöny  (2019/8)

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom