Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

A magyar védelmi kiadások dinamikája

Védelmi kiadások

A mindenkori költségvetési törvény tervezése kapcsán, konkrétan a fejezeti költségvetés tervezésekor van lehetőség a kiadások legfontosabb kihatásainak elemzésére is. Nincs ez másként a költségvetés XIII. fejezetét alkotó Honvédelmi Minisztérium esetében sem.

Ebben a fejezeti tervben szerepelnek az egyes kiemelt beruházások három éves kihatásai is, amelyek prognosztizálhatják a Honvédelmi Minisztérium beszerzési terveit, illetve a védelmi beruházások pénzügyi tervezésének dinamikáját, változásait.

Ezek az adatok természetesen akkor lennének a legpontosabbak, ha éven túl visszamérhetők lennének, de mivel a zárszámadás nem ebben a formában történik meg, így bár részleteiben lehet következtetéseket levonni, de pontos adatok a teljes adatkörre nem várhatók.

Éves bontásban vizsgálva azonban így is jól látható, hogy mely kiemelt beruházási területeken történt pénzügyi változás, illetve ezzel összefüggésben hol jelentek meg váratlanul kiadások, illetve csökkenések. Mindazonáltal természetesen teljes kép így nem lesz kapható, mert a tényleges éves kiadás – a zárszámadás nem teljesen összerendelhető adatai miatt – csak sejthető.

A táblázatban tehát a jobb oldalon az első oszlopban a költségvetési terv elkészültének az éve látható, a többi oszlopban szereplő évszám pedig a prognózis éve azzal, hogy ez a tervezés legfeljebb három évre lát előre. A feltüntetett számok millió forintban értendők.

hm

Forrás: költségvetés, saját gyűjtés

Érdekesség azonban így is található a táblázatban, például a „Harci repülőképesség fejlesztése” soron minden évre körülbelül 28 milliárd forint kerül tervezésre. A „Páncéltörő képesség” fejlesztése kapcsán viszont a kiadások átütemezését lehet valószínűsíteni, vagy egy új tétel megjelenését.

Leglátványosabb módosulás a „Gépesített lövész képesség fejlesztése” soron van, ahol a jövő évi kiadás 5 milliárd, a 2022-es pedig 40 milliárd forinttal nőtt, a hároméves vetületben, a tavalyi prognózishoz képest. Összességében pedig elmondható, hogy a kifizetések a volumenhez képest is meglehetősen nagy összegűek, sőt, lényegében előlegfizetés zajlik több területen.

Nagy összegű előlegre példa a 2018-as zárszámadásból, hogy az elszámolt kiadásokon felül a haditechnikai eszközök beszerzési piacának sajátosságai mellett a gyártásához kapcsolódóan jelentős összegű előlegek (41.8 milliárd forint) kerültek a szállítók részére kifizetésre.

Ennek részeként – a terrorellenes intézkedések keretében – jelentős nagyságrendet képvisel a végleges kiadásként még el nem számolt előlegfizetés a merevszárnyú szállítórepülőgépekre, illetve a forgószárnyú légieszközökre, az előbbire 7, míg az utóbbira 31 milliárd forint összegben.

[table id=5 /]

A  védelmi költségvetés kapcsán, a Pénzügyminisztériumban létrehozott Honvédelmi Referatúra munkacsoport feladata egyébként a központi költségvetés Honvédelmi Minisztérium fejezete költségvetési gazdálkodásának körébe tartozó tervezési, beszámolási, valamint honvédelmi feladatok végrehajtása során felmerülő költségvetési és finanszírozási kérdések egyeztetése.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom