Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

A költségvetési növekedés nyertese a honvédelem

Költségvetés

A 2019-es költségvetés egyik legnagyobb nyertese a honvédelem költségvetése lesz az első elemzések szerint. Az egyelőre még csak T/503-as számú törvényjavaslatként ismert, jövő évre vonatkozó költségvetési koncepció alapján valóban, jelentősen nő a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Honvédség éves költségvetése.

A híradások azonban legfeljebb a költségvetési fejezeti összegekig jutottak, arról egyelőre nem olvastam rövidebb áttekintést sem, hogy pontosabban hol mutathatók ki jelentősebb eltérések az idei költségvetéshez képest, gondolva itt pozitív és negatív eltérésekre egyaránt. Merthogy utóbbiak is akadnak azért.

A tételes áttekintés előtt érdemes megemlíteni azt is, hogy a honvédelemért felelős miniszter – az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével – a védelmi tevékenység, a NATO felé vállalt haderő-fejlesztési célkitűzések végrehajtása céljából a Honvédelmi Minisztérium fejezet (XIII.) címei, alcímei között indokolt esetben átcsoportosíthat.

A másik fontos tényező, hogy a kormány – szükség esetén – akár jelentős átcsoportosításokat is végre tud hajtani, jó példa erre talán, hogy 2016-ban egyetlen kormányhatározattal 35 milliárd forintnyi többletforrást kaptak a terrorellenes intézkedések megvalósítására a titkosszolgálatok.

Fejezeti szinten a költségvetési kiadási oldal a 2018-ra szánt 427,3 milliárd forintról, 2019-re 512,8 milliárd forintra nő a jelenlegi tervek szerint. A honvédelmi költségvetés tehát mintegy 85 milliárd forinttal bővül, azonban a növekmény nem egyenletesen oszlik szét, hanem jól körülhatárolhatók az érintett előirányzatok.

Jelentősen növekednek például a teljes honvédelmi ágazatban a személyi juttatások. A Honvéd Vezérkar közvetlen szervezeteinél 35,2 milliárd forintról 48,2 milliárd forintra, az MH ÖHP esetében 65,6 milliárd forintról 84 milliárd forintra, az egyéb HM szervezeteknél pedig 5,8 milliárd forintról 7,4 milliárd forintra növekednek jövőre.

Arányaiban kisebb emelkedés lesz az MH Egészségügyi Központban, ahol 19.6 milliárdról 22,1 milliárdra, a Honvédelmi Minisztérium igazgatása tekintetében, ahol 5,1 milliárd forintról 6,1 milliárd forintra, illetve a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, ahol 9,3 milliárd forintról 11,6 milliárd forintra nőnek a személyi juttatások 2019-ben.

Az emelések mellett vannak talán meglepő csökkentések is a védelmi költségvetés részleteiben. 680 millió forintról 580 millió forintra csökken például az EU védelmi célú közös finanszírozású védelmi alapjaihoz befizetendő hozzájárulás összege.

A tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások 25 milliárd forintról 14 milliárd forintra csökkennek.

Jelentős dologi és beruházási kiadások jelennek meg a Honvéd Vezérkar közvetlen szerveinél, ahol 36,9 milliárd forintról 64,9 milliárd forintra nőnek a dologi kiadások, a beruházások pedig 32,4 milliárd forintról 42,1 milliárd forintra növekednek.

A 2019-es év nagy nyertese azonban egyelőre a hadigondozásról szóló törvényt végrehajtó közalapítvány, amely 2018-ben 8,2 milliárd forint hozzájárulást kap, azonban ez az összeg 2019-re 14 milliárd forintra fog növekedni. A nagy vesztesek pedig a honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek, akik 2019-ben már csak 347 millió forintban reménykedhetnek, miközben idén ez a keret még 747 millió forint volt.

Konkrét haditechnikai fejlesztésre utaló sorok egyébként nem szerepelnek a költségvetési tervezetben, egyedül egy 8 milliárdos tétel látható a „Légierő fejlesztés” soron kezelve. A fentiekhez viszonyítva érdekesség, hogy a NATO költségvetéséhez való hozzájárulás 2019-ben 4,1 milliárd forint lesz.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom