Honvédelem és nemzetbiztonság

A kocka el van vetve

kocka

A Zrínyi 2026 haderőreform egyik eleme a rakétás légvédelem fejlesztése volt, iderétve a 2K12 Kub (2К12 Куб, Kocka) közepes (a használók szerint inkább kis) hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta leváltását is. A NASAMS megvásárlására vonatkozó első spekuláció még tavaly februárban jelent meg egy telefonos konferencia leiratán alapulva, ami összefüggésben volt Mike Pompeo magyarországi látogatásával.

Ahogy a Pompeo csomagja című írásomban már felvetettem a lehetőségét, Magyarország valóban lehetőséget kaphatott a NASAMS (gyártó: Kongsberg Defence & Aerospace és a Raytheon) közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer megvásárlására. Az erről szóló első, kokrétabb hír a Defense Security Co-operation Agency (DSCA) oldalán jelent meg tavaly augusztusban.

Az akkor nyilvánosságra hozott, mintegy 500 millió dolláros csomag 180 darab AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) rakétát, különböző rakétaelemeket, kiképző rakétákat, rakétakonténereket, kommunikációs eszközöket, támogatást, kiképzést is magában foglalt.

A dokumentum kitér az AN/MPQ-64F1 Sentinel Radarral kapcsolatos szoftverek átadására is (igaz, a technológia-transzfernek valószínűleg nem lesz eleme a Non-Cooperative Target Recognition (NCTR)/classification rendszer, SIGINT oldala tehát kérdéses), amely a NASAMS rendszer egyik fontos eleme, így valószínűnek tűnt, hogy a komplexum részeként történne a rakéták beszerzése, amit a darabszám is igazolni látszott.

Most egy újabb közzétételre került sor, amely szerint a magyar kormány kérelmezte az Amerikai Egyesült Államoktól 60 darab AIM-120C-7/C-8 AMRAAM­ER és 4 darab AMRAAM-ER training missiles (CATM-120C) rakéta eladását. A rakétakonténerekkel, kommunikációs rendszerekkel, szoftveres támogatással, kiképzéssel együtt az ügylet várható nagysága körülbelül 230 millió dollár lesz.

A  híradás szerint az ügylet erősíteni fogja a NATO védelmét és megfelel annak a gyakorlatnak, miszerint az Amerikai Egyesült Államok a térségbeli kulcsszövetségeseit ellátja a legmodernebb fegyverekkel, növelve ezzel az amerikai egységekkel való interoperábilitást is. Mindazonáltal a fegyvervásárlás növeli Magyarország védelmét a térségbeli fenyegetésekkel szemben.

Az átadni kívánt rendszer védelmet biztosít a cirkálórakéták, UAV repülőeszközök, forgó és merevszárnyú repülőgépek jelentette fenyegetettség ellen egyaránt. Az ügylet alapvetően nem változtatja meg a társág katonai egyensúlyát. A fő szerződő fél a Raytheon Missile Systems (Tucson, AZ) lesz.

A KUB rendszer tehát lassan átadja a helyét majd az új, korszerű technológiáknak, bár szerintem egy ideig várható a párhuzamos üzemeltetés is. Az új rendszerre való lépcsőzetes áttérés egyben magyarázhatja az alacsonynak tűnő számokat, hiszen a most beszerzésre kerülő típusok alapján feltételezhetően ez a készlet eleve megoszlik majd a Gripen és a NASAMS rendszer között.

De olvastam már spekulációt arra nézve is, hogy a magyar döntéshozó esetleg az ASELSAN HISAR-O felé is érdeklődik, vagy érdeklődött.  Persze, ezek után, illetve a jelenlegi helyzetben igen meglepő lenne, ha két típust is rendszeresítene a Magyar Honvédség, hasonló feladatok ellátására, valószínűbbnek tartom, hogy a vásárló gazdasági lehetőségei írták felül az eredeti terveket.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom