Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

A KMW magyarországi jelenléte

KMW

A Leopard 2A4 harckocsik tegnapi átadóján Frank Haun a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vezérigazgatója beszélt a KMW Hungary Kft-ről (a beszéd helyszínen elhangzott magyar fordításában KMW Magyarországról), amelyet még 2019.04.01-én hoztak létre. A cég kapcsán eddig többféle találgatás is megjelent a vállalkozás konkrét szerepével kapcsolatban, az elhangzott beszéd alapján talán az első hivatalos információk jelentek meg erről a tegnapi napon.

Frank Haun beszédének végén elmondta, hogy számukra (itt a KMW vállalatot értette) az együttműködés bizalmat jelent és ennek az elköteleződésnek a jeleként hozták létre a leányvállalatukat itt Magyarországon, ami egy olyan befektetés a részükről, amely támogatja a magyar katonákat és támogatja az általuk használt eszközöket is.

Erre tekintettel – továbbá arra, hogy a cég tevékenységi körei között ott van a gépjárműjavítás és karbantartás is – írtam tegnap, hogy talán nem nagy tévedés feltételezni, hogy logisztikai, illetve üzemeltetés-támogatási feladatok kapcsán lesz érintett a vállalat. A cég bejegyzett fő tevékenysége egyébként a „katonai harcjármű gyártása.”

Érdekes, és ezen talán túlmutató gondolatok is elhangoztak Frank Haun beszédében, miszerint ez a beruházás (itt az én értelmezésemben a KMW Hungary Kft. létrehozását értette) egy nagyon jó alapot szolgáltat arra, hogy egy szélesebb körű védelmi együttműködés valósuljon meg Magyarország és Európa többi része (vagyis nem kizárólag a Magyarország-KMW, hanem más dimenzióban is) között.

Összességében elég általánosan fogalmazott ahhoz, hogy többféle módon is értelmezni lehessen az általa elmondottakat, de a véleményem szerint az elmondottakhoz legközelebb talán az az értelmezés áll, hogy a KMW Hungary Kft. kifejezetten a KMW magyarországi beruházásának tekinthető, amely mögött valamiféle kockázat (feltételezhetően üzleti) húzódik, és amit ellentételez az együttműködéssel járó bizalom.

A KMW Hungary Kft. vezetője jelenleg az a Peter Ulbrich, aki korábban a KMW katari üzletét bonyolította, ami összetételében igen hasonló volt a magyar ügylethez, hiszen a volumenében még nagyobb, katari csomag PzH-2000 önjáró löveget és Leopard 2 harckocsikat egyaránt tartalmazott.

Peter Ulbrich egyébként ebben az időben Dohában lakott, a magyar cég tavalyi könyveiben ez még így is szerepel, ami azért érdekes, mert a médiában egy tavalyi, dohai desztináció a Magyar Honvédség 606-os Falcon 7x repülőgépének egyik „kiemelten egzotikus” útjának volt beállítva.

Mindebből természetesen nem következik közvetlenül, hogy tavaly októberben miatta, vagy általában, a KMW projekttel összefüggésben utazott a honvédségi Falcon 7x Dohába, de azt mindenképp, hogy egy látszólag egzotikus utazási célpontnak is lehet honvédelemmel összefüggő relevanciája.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom