Informatika

A kibervédelmet és a mesterséges intelligencia fejlesztést is támogatná az Irinyi Terv 2020

AI Jedlik Terv

Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása, a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén első körben 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet – olvasható az ITM közleményében.

A 2016 óta működő Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A programban az elmúlt években 5 milliárd forinthoz juthattak hozzá a magyar cégek. 2020-ban – első körben – 2.492.300.000 forint pályázati forrás áll majd a hazai kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.

Az Irinyi Terv végrehajtásához hozzárendelt költségvetési forrást olyan projektekre szükséges kihelyezni, amelyek más forrásból nem finanszírozhatók, s amelyek az Irinyi Tervben azonosított ágazatokban (járműgyártás, speciális gép- és járműgyártás, élelmiszeripar, egészséggazdaság, zöldgazdaság, IKT szektor) valósulnak meg, továbbá a felsorolt ágazatokban megvalósuló innovációs partnerség kialakítására irányulnak.

A támogatott egyedi projektekkel kapcsolatban megfogalmazott főbb elvárások, illetve szempontok között szerepel az újdonság, az innováció tartalom, a kérelmező cég innovatív jellege. Utóbbi jelentheti például a meglévő, vagy a (regionális beruházás támogatás esetén) fenntartási időszak alatt létrejövő munkakapcsolatot egyetemekkel, kutatóhelyekkel, az alkalmazott kutatók számát, a K+F költségek arányát.

Támogatásra érdemes lehet az üzletmenet digitalizációja, hatékonyságot növelő digitális megoldások bevezetése, rendszerfejlesztés, például adatelemzési kompetencia fejlesztése, folyamat automatizációhoz szükséges fejlesztés, vállalatirányítási rendszer kiépítése, mesterséges intelligencia üzleti hasznosításához kapcsolódó megoldások alkalmazása, gyártással kapcsolatos robotok beszerzése, cybersecurity-t érintő megoldások alkalmazása.

Mindazonáltal – a kiírás szerint – a nem elszámolható költségek között szerepel „a támogatást igénylő vagy kapcsolt vállalkozása által előállított, forgalmazott eszköz, szoftver, általuk nyújtott szolgáltatás, általuk forgalmazott rendszer bevezetésének költségei.”

A 2020. évi keret vonatkozásában támogatási kérelem benyújtására 2020. március 4. napjától 2020. március 25. napján 24 óráig van lehetőség. A támogatás igénylésének módja: kizárólag elektronikus úton, a palyazat.gov.hu honlapon benyújtott támogatási kérelem útján. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele az előzetes regisztráció. A kérelem benyújtása díjtalan.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika