Honvédelem és nemzetbiztonság

A KC-390 tárgyalások margójára

KC-390

Pár napja a Ministério da Defesa – Força Aérea Brasileira is szemlézte a brazil AEROFLAP szakportál KC-390-esekkel kapcsolatos, magyar tárgyalásokról szóló cikkét. Ezzel lényegében újabb forrás erősítette meg a tárgyalásokat, hiszen aligha másodközölte volna a brazil kormányzati oldal a portál cikkét, ha az valótlan információkat tartalmazott volna.

Viszont elindult egy érdekes jelenség, amiről úgy gondoltam érdemes pár szót ejteni. Történt ugyanis, hogy az Alert 5 elnevezésű, angol nyelvű repülési portál kiragadott két mondatnyi állítást a KC-390-vel foglalkozó írásaim közül, forrásként jelölve a Jogalappal oldalt (aminek egyébként nagyon örülök, hiszen Magyarországon sem sikerül mindenkinek, de azért szerencsére sokaknak mégis).

Az egyik a tárgyalások ténye, a másik, hogy a bejelentés lehetséges időpontja Jair Bolsonaro magyarországi látogatása. Ezt a két információt később további külföldi oldalak is feldolgozták. Érdekes módon azonban ott a hír már gyakran úgy jelenik meg, hogy magyar források (spekulációk) szerint Jair Bolsonaro magyarországi látogatásának egyik célja a KC-390 ügylet bejelentése.

KC390Az EMBRAER is érdeklődött az írásom után

Az egész jelenségben pedig az a szürreális, hogy mindhárom KC-390 beszerzéssel foglalkozó írásom forrása nyilvánosan elérhető, brazil forrás volt: így volt ez többek között a Jair Bolsonaro magyarországi látogatásával kapcsolatos spekulációk kapcsán is. Ez kiderül az írásaimból, amit viszont már nyilván meg sem nyitottak (pedig a Google Translate sokat segít, portugál nyelven például nekem is).

Mint lehetséges váltótípus (2018.05.19):
Brazil KC-390-esek váltják le a szovjet An-26-os teherszállítókat?
Forrása: DefenceNews weboldalon a brazil Carlos Baptista Jr. kommentje.

Mint lehetséges tárgyalások (2019.07.30):
Jair Bolsonaro brazil elnök KC-390-essel jön Magyarországra?
Forrása: a brazil Relatório Reservado portál.

A tárgyalások hivatalos megerősítése (2019.08.14):
Hivatalos: Magyarország KC-390-es repülőgépek megvásárlásáról tárgyal Brazíliával
Forrása: José Luiz Machado e Costa brazil diplomata, a brazil Senado Notícias és az O Documento portálok.

Vagyis furcsa módon elfelejtődik az információ valódi forrása, ami viszont a valóságban nem magyar, hanem brazil spekulációkon alapul. Számomra persze egyáltalán nem meglepő módon a magyar médiában egyetlen cikk sem született a közelmúltig arról, hogy a KC-390 beszerzés ennyire reális közelségben lehet (leszámítva talán egyet, mindjárt idézem).

Pedig, ahogy én is írtam róla: az International Paris Air Show – SIAE Le Bourget 2019-ről közvetlenül Pápára repült az egyik KC-390-es, méghozzá a hivatalos program zárása előtt. Amiről viszont nem tudtam, hogy az AERO magazin újságírója ott volt a pápai bemutatón és cikket írt a bemutatott gépről.

Konkrét tárgyalásokról ő sem írt, arról viszont igen, hogy a típus esélyes a magyar és a cseh légierő viszonylatában is. Amiről viszont írt, és ennek nyomán én is kiemelném (ha esetleg valaki nem vette volna meg a lapot, pedig érdemes), hogy a KC-390 milyen fejlett önvédelmi technológiával érkezik majd a megrendelőkhöz.

Konkrétan az AEL Sistemas S.A. (ELBIT) önvédelmi rendszerére, az SPS-re gondolok, amely többek között az ELBIT Music DIRCM rendszerét is vezérli, ami pedig többek között az izraeli védelmi minisztérium repülőgépeit is védi. Mindez azért különösen aktuális kérdés, mert az ugyancsak friss fejlesztésű A400M katonai szállító repülőgép DASS védelmi rendszerébe is integrálni szeretnék.

A kialakítás a cikk írója szerint jól megfelel a honvédség igényeinek, amelyben „a külföldi missziók hosszú távú útvonalainak kiszolgállása meghatározó.” Az önvédelmi rendszer kapcsán pedig megjegyezte, hogy „harci körülmények között ezek nélkül nincs feladat-végrahajtás.” Vélhetően tehát ilyen keretek között hasznosulhatnak majd a honvédségnél ezek a repülőgépek, ha kiválasztásra kerülnek.

A lehetséges darabszámmal kapcsolatban szerintem továbbra is irányadók a Korom Ferenc által elmondottak, vagyis hogy további 1 darab Airbus A319 (vagy hasonló, C4ISR képességgel) és 3 darab közepes, többcélú katonai szállítógép beszerzésének előkészítésével megkezdődött a repülőgépbeszerzések  második fázisa.

Borítókép: Gavião Peixoto – SP Fotos: Tereza Sobreira, wikipedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom