Honvédelem és nemzetbiztonság

A hadgyakorlatok éve

Hadgyakorlatok

Megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar Honvédség 2018-as „hadgyakorlat-naptára.” A hivatalosan a „2018. évi határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről szóló” 1964/2017. (XII.19.) számú kormányhatározat számos új elemet tartalmaz a korábbi évekhez képest.A Magyar Honvédség részvételével tervezett, külföldi fegyveres erők esetleges átvonulásával járó NATO/EU gyakorlatok és kiképzési rendezvények száma jelentősen nőtt, 2017-ben még csak 56 ilyen eseményt terveztek. 2018-ra ez a szám 70-re nő, ráadásul év közben is meg szoktak jelleni újabb gyakorlatok.

Arányaiban körülbelül ugyanakkora (valamivel több, mint 6300 fős) létszám fog részt venni a kiképzési rendezvényeken, mint idén, ami egyben azt is jelzi, hogy nem lesz Saber Guardian 2017 és Swift Response 2017 méretű gyakorlat ebben a kategóriában, helyettük azonban több, de kisebb kiképzési események várhatók.

A Magyar Honvédség és külföldi fegyveres erők részvételével tervezett két- és többoldalú megállapodásokon alapuló gyakorlatok és kiképzések tekintetében nagyobb emelkedés várható a hadgyakorlatokon részvevők száma tekintetében (meghaladja a 18500 főt), és a rendezvények számában (60-ról 78-ra nőtt) egyaránt. Gyarapodott a Magyarország területén és légterén történő áthaladások és átrepülések száma is, méghozzá az NFIU és a DCM-E kapcsán.

A hadgyakorlatok között több speciális, korszerű terület is érintve lesz, mint például a kibervédelem a NEWFIP elektronikai hadviselés gyakorlat, a STEADFAST COBALT híradó-informatikai rendszergyakorlat, a CYBER COALITION kibervédelmi gyakorlat, a LOCKED SHIELDS kibervédelmi gyakorlat, a CENTRAL EUROPEAN CYBER SECURITY PLATFORM (CECSP) kibervédelmi felkészítés, vagy épp a NCISG/3 NSB (DCM-E) híradó század (Nemzeti telepíthető híradó század) rendezvényei kapcsán.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom