Honvédelem és nemzetbiztonság

A CIMIC és a HUMINT kapcsolata a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásában

CIMIC

Mostanában vált letölthetővé a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat legfrissebb Szakmai Szemléje, amelyben egy igen érdekes cikkre hívnám fel a figyelmet. A szerző, Szűcs Péter az afganisztáni hadszíntéren, az ISAF keretei között működött HUN PRT feladatainak ellátása során végzett CIMIC (Civil-Military Co-operation) és HUMINT tevékenységekről, az ott szerzett tapasztalatokról írt egy tanulmányt.

A szakmai cikkében azt kívánta bemutatni, hogy a CIMIC-képesség alkalmazása a váltások végrehajtása során, önmagát is kinőve, már olyan plusz feladatokkal bővült, ami jobban növelte a HUN PRT küldetésének a sikerét, és növelte a biztonsági faktor értékét, kifejezetten az információszerzésre fókuszálva.

Ilyen eset volt, amikor – bár a CIMIC egyik alapszabálya az, hogy nem folyik bele vallási kérdésekbe – a magyar katonák végül egy mecsetépítéséhez nyújtottak támogatást és ezzel olyan kontaktszemélyek kerültek a HUMINT látóterébe, akiknek a lakóhelyén addig nem volt használható kapcsolatuk.

Más esetben, a már kialakult bizalmi viszonynak köszönhetően a CIMIC-házba mentek a lakosok, hogy segítséget kérjenek olyan családok számára, akiket a tálibok nemrég üldöztek ki az otthonaikból.  A HUMINT addig nem rendelkezett információkkal arról, hogy a tálibok a kérdéses területen bázis kialakításába kezdtek volna.

A cikkben több más érdekes, és a magyar katonák tevékenységét érintő gyakorlati eset is elolvasható, nem tudom, hogy jelent-e meg mostanában ilyen jellegű beszámoló máshol. A kiadvány kapcsán annyi észrevételem lenne, hogy egy kis baki miatt belekerült – egy másik cikkben – az egyik szerző(?) Windows felhasználóneve, velem is előfordult már sajnos.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom