Külföld

A biztonság volt a szlovén nagykövet tájékoztatójának középpontjában

Szlovénia

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága előtt tartott tájékoztatót az  Európai Unió Tanácsának szlovén elnökségi programjának prioritásairól Őexc. Marjan Cencen szlovén nagykövet, 2021. október 12-én.

A tájékoztató a véleményem szerint azért volt különösen érdekes, mert a tájékoztatójában 16 alkalommal használta a „biztonság” szót, ami mindenképp figyelemreméltó, tekintettel arra, hogy egy általános, külpolitikai jellegű meghallgatáson vett részt, amely lényegében bármilyen egyéb téma köré összpontosulhatott volna.

Elmondta, hogy Szlovénia a második alkalommal adja az Európai Unió elnökségét, és ez a véleménye szerint más, „hiszen 2008-ban még nem volt meg a Lisszaboni Szerződés, és a legnagyobb változás pont a külügy- és biztonságpolitikában következett be.

Az egyik prioritás ugyanis a hiteles és biztonságos Európai Unió, olyan, ami képes a biztonságot és a stabilitást is biztosítani a szomszédságában. „A legfontosabb célunk, mondhatom, hogy erőteljesebb és ellenállóképesebb Európai Uniót építsünk, és hogy csökkentsük a külső aktőrök irányába megmutatkozó függőséget. Az egészségügyi válság nemcsak az egészségügy területén, a gazdaság és más területen is, beleértve a biztonságot, bizonyította azt, hogy az Európai Uniónak nagyobb fokú függetlenségre van szüksége – mondta.

Az egészségügyi válság szerinte bizonyította azt, hogy az Európai Uniónak nagyobb fokú függetlenségre van szüksége: „rájöttünk arra, hogy nagyon sok ellátási lánctól függünk számos területen, és sok esetben csak egyetlen forrással rendelkezünk; például a félvezetők ilyen termékek. Ez egy felhívás és ébresztő Európa számára, hogy találja meg a módját annak, hogy saját magán belül egy erősebb és függetlenebb gazdaságot hozzon létre.”

A véleménye szerint létre kell hozni továbbá egy erőteljes ellenálló-képességet a kibertámadásokkal szemben: soha nem vagyunk biztonságban a kibertámadásoktól. És konkrétan most pedig arra is rájöttünk, hogy az európai országok, pontosabban az Európai Unió országai hiányában vannak az erős számítógépes rendszereknek, szoftvereknek és számos más dolognak.

„Tehát ez egy olyan terület, amit ki kell fejlesztenünk, de ezenkívül meg kell találni a megfelelő törvényi megoldásokat, melyekkel védelmezhetjük a kiberteret Európában. Ez az oka annak, hogy konkrét előrelépést szeretnénk elérni a legmagasabb szintű kiberbiztonság területén az egész Unión belül, és fontos, hogy a létfontosságú entitások ellenálló-képességét is elérjük.”

A hiteles és biztonságos Európai Unió szerinte olyan ami képes a biztonságot és stabilitást biztosítani a szomszédságában. „Először is nagyon támogatjuk a transzatlanti szövetséget.” Ez azt is jelenti, hogy támogatjuk a szoros együttműködést és a kölcsönös támogatást a hasonlóan gondolkodó országok között, és természetesen a transzatlanti együttműködés az USA-val és Kanadával ennek a része. „De itt meg kell említeni Japánt, Izraelt és Ausztráliát is, mert ez fontos a jövő szempontjából, abból, hogy olyan társadalmat fejlesszünk a jövőben is, ami demokratikus és nyitott.”

Az illegális migrációnak a véleménye szerint sok dimenziója van. „Ennek tragikus háttere van. Van ott manipuláció, igenis benne van a biztonsági fenyegetettség, vannak politikai következményei mindennek a belpolitikára, stb. De világosan kell fogalmaznunk bizonyos dolgokkal kapcsolatban, tehát meg kell előznünk az illegális migrációt és az emberkereskedelmet, mert itt senki nem lehet nyertes.”

Maguk a migránsok is áldozatai az embercsempészeknek, -kereskedőknek. Tehát ezért erőteljesebb koordinációs mechanizmusokat hozunk létre a belügyminisztériumok és a rendőrségek között a tagállamokban.

Szükséges továbbá, hogy létrehozzunk egy nagyon erős és eredményes rendszert, amivel tudunk küzdeni a terrorizmus ellen, és önök tudják, hogy egyetlen tagállam sincs biztonságban ezen a területen, tehát együtt kell működnünk.” A másik kérdés, hogy az Európai Unió mint olyan számára fontos, hogy a biztonság és védelem területén jobb legyen az együttműködés, illetve a hibrid- és kiberfenyegetettséggel szemben is együttesen kell fellépni. Évek óta, ha nem évtizedek óta zajlik már ez a vita.

De szükséges, hogy a hamis hírekkel és dezinformációkkal szemben is jobban ellenálljunk, tehát nagyobb ellenálló-képességet fejlesszünk ki, tehát eredményes megelőző rendszert kell kialakítanunk a stratégiai kommunikáció területén. „Ez csak megy és megy előre, ugyanis a technológia naponta fejlődik, tehát erre soha nincsen végleges megoldás. De egészében véve az Európai Uniónak erősebb stratégiai autonómiára van szüksége a védelem területén.”

Végezetül kitért arra is, hogy Szlovénia tehát támogatja azt, hogy az európai közös kül- és biztonságpolitikát, az Európai Unió biztonsági és védelmi politikáját megerősítsék és a transzatlanti kapcsolatokat is. „A biztonság a szomszédságunktól is függ, ezért annyira fontos terület a Nyugat-Balkán, amit be kell vonnunk az Európai Unióba a lehető leggyorsabban. Tehát taggá kell őket tenni.”

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld