Külföld

75 éve győzedelmeskedett a náci Németország felett a Szovjetunió és szövetségesei

Moszkva

Ezt meg is ünnepelték ma Moszkvában, ahogyan az minden évben lenni szokott. Illetve majdnem ugyanúgy, hiszen a koronavírus járvány miatt nézők nem lehettek jelen, és a vendégek egy része is maszkban tekintette meg a katonai felvonulást.

A díszszemlét eredetileg május 9-én, a német kapituláció évfordulóján tervezték megtartani, de Vlagyimir Putyin orosz elnök a COVID-19 járvány miatt elhalasztotta a rendezvényt.

Az eseményt végül a frontról visszatért szovjet csapatok 1945. június 24-én megtartott parádéjának 75. évfordulóján, azaz ma rendezték meg, noha más tömegrendezvényt még mindig nem lehet megtartani.

Putyin beszédében kiemelte, hogy Moszkva nyitott a párbeszédre és az együttműködésre egy közös biztonsági rendszer létrehozása érdekében, amelyre nagy szüksége van a gyorsan változó világnak.

A moszkvai parádét a Független Államok Közössége öt tagállama, Abházia és Dél-Oszétia, továbbá Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina elnöke tekintette meg, többek lemondták a meghívást, zömmel a járványra hivatkozva. A moszkvai mellett országszerte felvonulásokat és megemlékezéseket tartottak Oroszországban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld