Honvédelem és nemzetbiztonság

2022-re sem fejeződik be a kecskeméti katonai repülőtér átalakítása

kecskemét repülőtér

Immáron négy éve írtam arról, hogy nem nyilvános repülőtérré fejlesztik a kecskeméti katonai repülőbázist. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának és a Honvéd Vezérkar főnökének együttes intézkedése nyomán, már 2016 elején munkacsoport jött létre a kecskeméti repülőtér közös felhasználású repülőtérré történő fejlesztésének szakmai előkészítésére.

Később, egy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás dokumentációjából egyértelműen kiderült az is, hogy Magyarország kormánya és a Daimler AG Memorandum of Understanding (MoU)-t írt alá a beruházás 2019 első negyedévi megvalósítása érdekében.

A Honvédelmi Minisztérium és Kecskemét városa együttműködési megállapodást írt alá 2020.01.20-án, amelynek nyomán még szorosabbá válhatott a minisztérium és a város közötti kapcsolat.

A megállapodás aláírását megelőzően a honvédelmi miniszter bejelentette azt is, hogy a Magyar Honvédség a kormány előzetes támogatásával, 2021-ben újra nemzetközi repülőnapot rendez.

A fentiek ellenére sejthető volt, hogy a polgári célú átalakítások még évekig fognak tartani, de most, a HM Védelemgazdasági Hivatal éves közbeszerzési tervének legújabb módosítása alapján kijelenthető, hogy a polgári működés kialakítása  még 2022-ig sem fog lezárulni.

polgári

Forrás: https://honvedelmibeszerzes.kormany.hu/

A dokumentumban ugyanis az szerepel, hogy a „Kecskemét, repülőtér közös használata érdekében, polgári zóna kialakításának tervezése” (1.000 nm tervezési munka erejéig) beszerzési eljárás elindulása is csak 2020. III. negyedévben lesz várható, és a tervezési munka elvégzésének tervezett határideje ezzel 2022 IV. negyedéve lesz.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom